Volatiele week op de agenda voor bitcoin, gaan we omhoog of omlaag?

Na een stil begin van de maand september kan het macro-economische landschap mogelijk terugkeren als een bron van volatiliteit voor de bitcoin koers, zo stellen de analisten van The Kobeissi Letter. Deze week krijgen we onder andere de nieuwe Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI). "Gigantische laatste week voor de rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank van september", zo schrijft The Kobeissi Letter.

Volatiele week voor bitcoin

De analisten van The Kobeissi Letter verwachten op basis van de data die voor deze week op de planning staat dus een volatiele week voor de bitcoin koers. We krijgen de CPI van de Verenigde Staten op woensdag en de verwachting is dat deze wederom zal stijgen; ditmaal van 3,2 naar 3,6 procent op jaarbasis.

Daarmee blijkt de inflatie dus wederom iets hardnekkiger dan gehoopt. Dat is jammer voor bitcoin, want dat betekent dat de Amerikaanse centrale bank zich strenger moet opstellen om de inflatie weer omlaag te krijgen.

Ook interessant is dat we op dinsdag nieuwe Apple-producten gepresenteerd krijgen en dat is ieder jaar ook een belangrijk evenement voor de financiële markt. Meestal zie je dat de aandelen van Apple daarna een kleine klapper omlaag maken, maar die hebben we afgelopen week al gehad.

Afgelopen week kwam namelijk het nieuws naar buiten dat China van plan is om iPhones te verbieden; waardoor het aandeel van Apple 200 miljard dollar aan waarde verloor. Dat is ongeveer 40 procent van de market cap van bitcoin.

De angst regeert

Voorlopig lijkt het erop dat de angst regeert met betrekking tot de bitcoin koers. We zijn sinds vorig jaar gigantisch gestegen vanaf de bodem van 15.500 dollar, maar alsnog is het sentiment in de markt momenteel dramatisch; zo blijkt ook uit de befaamde Fear & Greed Index van CoinMarketCap.

Volatiele week op de agenda voor bitcoin, gaan we omhoog of omlaag?

Meestal is het overigens een goed teken als het sentiment slecht is. Dat betekent in ieder geval dat de bodem in zicht is, omdat de meeste mensen die wilden verkopen dat inmiddels wel gedaan hebben.

Het sentiment is niet voor niets slecht. Maar eerlijk is eerlijk, bitcoin heeft echt een katalysator nodig om de koers weer een beetje bullish te krijgen. Wat dat zou kunnen zijn? Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de goedkeuring van de Spot Bitcoin ETF in Amerika door de Securities and Exchange Commission (SEC).

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....