Volgens deze 3 indicatoren zit bitcoin nog in een bullmarkt

385 totale weergaven

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Een groot verschil met de euro, goud of aandelen waarvan de uitgifte en circulatie gesloten zijn.

De bitcoin prijs in euro's:

We zien de prijs boven de $37.000 deze vrijdagochtend. De koers heeft de futures gap bij $37.325 gesloten, hoe nu verder en zit bitcoin nu in een bull - of bearmarkt?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Whale Capitulation Index: ‘Markt in neutraal gebied’

Volgens on-chain bureau CryptoQuant is er veel onzekerheid in de markt momenteel en dat concluderen deze op basis van de zogenaamde Whale Capitulation Index. Whales zijn entiteiten op de blockchain met ruim 1.000 Bitcoin in hun bezit. En de index kijkt naar welke adressen op de blockchain verkopen en de verhouding tussen grote en kleine adressen.

CryptoQuant maakt een (zwart-wit) analyse van de markt:

  • Zodra deze whales gaan verkopen, dan is dat een indicatie dat er meer verkopers dan kopers zijn (bearmarkt).
  • Verkopen particulieren, dan is het juist een signaal dat er een bullmarkt is.
  • Hun conclusie: de markt zit nu in ‘neutraal’ gebied, aldus de analisten, dus ‘wees geduldig en wacht op de volgende schommelingen’.
Volgens deze 3 indicatoren zit bitcoin nog in een bullmarkt

2. MVRV, UTXO Value-Weighted Mean Age & Coin Days Destroyed

De analist Lucas Nuzzi gaat echter nog (veel) dieper in op de vraag: zitten we in een bull – of bearmarkt? Blijkbaar hebben ‘we’ behoefte aan een bepaalde zekerheid in welke fase de markt zich begeeft.

Een samenvatting van zijn Twitter draad:

Hij gebruikt eerst de indicator MVRV, wat de marktwaarde (Market Value) is gedeeld door de gerealiseerde waarde (Realised Value of Realised Cap). De Realised Cap meet of mensen hun munten tegen een lagere of hogere prijs op de blockchain verplaatsen dan hun inkoopprijs.

MVRV met score van 1,5

De MVRV manier om te bepalen of de huidige marktprijs onder of boven de reële prijs ligt en of de markt een bodem of top heeft bereikt. Oftewel, in welke fase van een bepaalde marktcyclus zitten we nu? Een correctie van 50% is niet ongewoon voor bitcoin.

Een score van ~1,5 op de MVRV indicator schat Nuzzi in als de fase waarin de koers verkeerde in de zomer van 2017. Daarna ontketende de munt nog een ongekende rally van ~$2.500 in juni 2017 naar ~$20.000 in december 2017.

Volgens deze 3 indicatoren zit bitcoin nog in een bullmarkt
Hodlers tonen zich veerkrachtig

Lange termijn investeerders (hodlers) toonden zich zeéŕ veerkrachtig geweest na de mei dump. Nuzzi komt met ‘bewijs’ via de indicator UTXO Value-Weighted Mean Age (Days).

UTXO staat voor Unspent Transaction Output, een nog niet uitgegeven output. Het is een beetje bitcoin waarvan je de eigenaar ervan bent, omdat je de private keys in handen hebt. Deze indicator kijkt naar de gemiddelde levensduur van een UTXO ( in dagen) en de gewogen waarde van deze UTXO.

In een bullmarkt laat deze indicator een neergaande trend zien, omdat nieuwe intreders op de markt waarde opslaan in bitcoin met een lagere levensduur (jonge munten). Dus de variabele gemiddelde levensduur daalt daardoor (vandaar de dalende trend).

Nu is géén dalende trend zoals in 2017 het geval was, dus daarom denkt Nuzzi dat hodlers voor de prijsbodems zorgen (en niet de nieuwkomers).

Volgens deze 3 indicatoren zit bitcoin nog in een bullmarkt
Coin Days Destroyed (CDD)

Hij kijkt ook nog naar de indicator Coin Days Destroyed (CDD). Het is – wederom – een andere metric om het gedrag van lange termijn investeerders te meten. Het aantal ‘coin days’ geeft informatie hoeveel dagen een bitcoin niet uitgegeven is (stil staat).

Piekt deze maatstaf, dan zijn hodlers actiever on-chain (verplaatsen van hun munten naar exchanges of herbalancering van wallets). Deze indicator vlakt af, wat een lange termijn vertrouwen onder deze investeerders laat zien. Vorige bullmarkten hadden méér dagen waarbij UTXO’s die op verlies stonden (blauw) op ‘0’ stond.

Volgens Nuzzi opnieuw een ‘bewijs’ dat de huidige downtrend een heel raar einde zou betekenen van deze bullmarkt.

Volgens deze 3 indicatoren zit bitcoin nog in een bullmarkt

3. Network-to-value ratio: ‘Bitcoin is nu een koopje’

Willy Woo is een analist die regelmatig de Network-to-value ratio (NVT). Het is een oscillator (tool) om te bepalen met welke factor we de marktvolume moeten vermenigvuldigen om tot de totale market cap te komen.

De indicator is overigens bedacht door Dmitry Kalichkin en is via deze website live te volgen. In de ogen van Willy Woo is deze ratio een belangrijke metric om de waarde van het bitcoin netwerk te kwantificeren.

Ligt deze ratio onder de marktprijs, dan is dat een signaal dat bitcoin ‘een koopje’ is (oversold). En dat is wederom het geval volgens Woo.

4. Lightning Network groeit hard door

De sublaag op het bitcoin protocol, ook wel bekend als het Lightning Network, groeit hard door. Typerbole komt met een tussenstand van de groei sinds 1 januari 2021 en dat ziet er positief uit.

Krijgt het netwerk nog te maken met een El Salvador effect: meer nodes, meer payment channels en dus meer volume en meer kapitaal? Dat gaan we de komende jaren meemaken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
on-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...