Volgens deze 4 grafieken zit bitcoin (BTC) niet in een bearmarkt

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Een groot verschil met de euro, goud of aandelen waarvan de uitgifte en circulatie gesloten zijn.

Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De bitcoin prijs in euro's:

1. Puell Multiple: ‘minder verkoopdruk van bitcoin miners’

De Bitcoin Puell Multiple is ontwikkeld door de jonge quant David Puell. De indicator zegt iets over de kans dat miners hun bitcoin gaan verkopen om winst te nemen. De Puell Multiple deelt door de waarde van alle nieuwe gedolven bitcoin door het gewogen gemiddelde van het afgelopen jaar.

Momenteel is deze waarde ~0.68. Deze relatieve lage score betekent dat miners gemiddeld minder winstgevend zijn in vergelijking met eerder dit jaar. De onderstaande gele horizontale lijn heeft eerder gefungeerd als een support - en herstelzone voor de koers. Dat zou volgens deze analist duiden op een bodem, een springplank naar boven.

Volgens deze 4 grafieken zit bitcoin (BTC) niet in een bearmarkt

We zien momenteel dat de rekenkracht van het netwerk vooral door de ontwikkelingen in China scherp is gedaald. Uit onderzoek van The Block is er afgelopen maand sprake van een daling van bijna 50%. Zodra de rekenkracht daalt, dan neemt de moeilijkheidsgraad af en wordt het voor miners weer wat gemakkelijker om een nieuw block te vinden.

Dan neemt bovendien de verkoopdruk af, want ze kunnen met bestaande apparatuur gemiddeld eerder een block vinden. De moeilijkheidsgraad neemt rond 1 juli af met tussen de 17% en 20%, volgens de laatste schattingen.

Investeerder, podcaster en oud-militair Preston Pysh gebruikt de Hash Ribbons indicator ontworpen door Charles Edwards van Capriole om het verkoopgedrag van miners te duiden.

De score van deze indicator zegt iets over zogenaamde miner capitulation yields. Groen staat voor: miners staan in de accumulatiestand en niet in de verkoopstand. Rood betekent dat miners relatief meer bitcoin van de hand doen dan vasthouden.

Een macro analyse van Coinmetrics liet eerder deze week een ander beeld zien: verkoopdruk van miners is afgenomen. Dat kan overigens nog steeds betekenen dat er netto meer wordt verkocht dan geaccumuleerd. Ruim 20.000 BTC is naar exchanges gestuurd in juni tot nu toe, maar dat is wel het laagste niveau in 2021 tot nu toe.

Volgens deze 4 grafieken zit bitcoin (BTC) niet in een bearmarkt
bitcoin vanuit miners' wallets gestuurd naar exchanges of andere handelsplatforms

2. Zit bitcoin in een bearmarkt?

De analisten van Decentrade (o.a. FilbFilb en Philip Swift) stellen zichzelf de vraag die regelmatig langskomt: zit bitcoin in een bearmarkt?

De verhaallijnen rondom een bearmarkt nemen toe, met name door de recente ontwikkelingen in China (direct verbod op mining en over-the-counter desks) en uiteraard de recente halvering van de koers sinds 19 mei.

Kijkende naar de voorraad bitcoin op beurzen, dan neemt dit aantal af (onderstaande grafiek 1). Bovendien zijn marktspelers aan het accumuleren geslagen (opname van 5.000 BTC meerdere keren in korte tijd, grafiek 2).

Ook een lage Stablecoin Supply Ratio duidt op een gestegen koopkracht bij beurzen (grafiek 3). Tenslotte is er minder verkoopdruk vanuit grote entiteiten (whales, grafiek 4).

Volgens deze 4 grafieken zit bitcoin (BTC) niet in een bearmarkt
voorraad bitcoin op spotbeurzen
Volgens deze 4 grafieken zit bitcoin (BTC) niet in een bearmarkt
netto instroom van bitcoin naar spotbeurzen
Volgens deze 4 grafieken zit bitcoin (BTC) niet in een bearmarkt
Stablecoin Supply Ratio (SSR): voorraad stablecoin in verhouding tot totale market cap bitcoin
Volgens deze 4 grafieken zit bitcoin (BTC) niet in een bearmarkt
Whale Ratio: de verhouding tussen de top 10 stortingen en álle stortingen op exchanges. Een stijgende waarde betekent meer verkoopdruk vanuit whales, een afnemende waarde betekent relatief minder verkoopdruk.

3. 'Verkoopdruk onder whales neemt af'

Dat whales minder van de hand doen, zien ook de onderzoekers achter Whale Map. Ze hebben in dit artikel het concept rondom ‘gerealiseerde prijs’ verder ontwikkeld, want het concept is op zichzelf niet nieuw. De gerealiseerde marktwaarde is de totale waarde (in USD) waarvoor de UTXO's (bitcoin) zijn gekocht.

De gerealiseerde prijs is dan deze gerealiseerde marktwaarde gedeeld door het aantal bitcoin in circulatie. Het is dus de gemiddelde aankoopprijs van de bitcoin houders op het netwerk.

Whale Map heeft de marktspelers in een aantal categorieën ingedeeld, waaronder whales met 1.000 of meer BTC in bezit.

Enkele weken geleden spande het erom of levels zoals de $27.000 zouden houden, maar dit gevaar is voorlopig geweken. Zie hieronder eerst de tweet van 8 juni met daarin een waarschuwing en daaronder een update van die tweet.

Nu concludeert Whale Map dat de prijs bij $32.700 is teruggeveerd naar boven ('bounced'), waarbij de volgende levels om te breken zijn: $34.688 en $36.990.

De komende dagen moet duidelijk worden hoe de neutrale en mild bullish on-chain patronen zich uit gaan spelen op de spotprijs. Hou er altijd rekening mee dat bitcoin gezien zijn kleine marketcap een asset is die hevig schommelt in waarde. Met 12 jaar is het een zéér jonge asset.

Bitcoin kopen: de tips & tricks

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen.

Bitcoin (BTC) kopen is anno 2021 in principe een fluitje van een cent. Er zijn tientallen Nederlandse bedrijven waar je terecht kunt voor je eerste bitcoin aankoop. Toch zijn er enkele aandachtspunten bij je (eerste) aankoop. We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij op een speciale bitcoin kopen pagina!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Nederlandse cryptobedrijven kunnen per 22 april 2024 vergunning aanvragen bij de AFM

Vanaf 22 april 2024 kunnen aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP's) een vergunning of notificatie aanvragen bij...

Nieuws
Onchain-data: crypto miners blijven verkopen nu bitcoin halving nadert

Crypto miners blijven hun bitcoin verkopen nu de halvering van de blocksubsidie nadert, zo blijkt...

Nieuws
Bitcoin Update: koers op jacht naar nieuwe records na ongekende stijging

Wat een bizarre week! De Bitcoin koers is maar liefst 21% gestegen in de afgelopen...

Nieuws
“Bitcoin gaat naar $200.000 en dit is de weg er naartoe”

De bitcoin prijs is naar $64.000 geschoten en volgens sommigen zit er nog behoorlijk veel...

Gidsen
El Salvador op virtuele winst van $60 miljoen op bitcoin investering

El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin omdoopte tot wettig...

Lees meer