Volume en on-chain activiteit van bitcoin in enorme dip

Het is je vast niet ontgaan dat de bitcoin koers sinds het drama bij FTX niet echt meer in beweging is geweest. Nadat alle paniek rondom de implosie van het beursplatform is gaan liggen, is bitcoin in een stabiele zijligging gelegd en daar niet meer uitgekomen.

Volume gedaald sinds piek van 2021

Ook het volume is stevig gedaald sinds de pieken van september en november van het jaar 2021. Destijds bereikte bitcoin natuurlijk de all-time high van 69.000 dollar. Sindsdien zijn het volume op zowel de spotmarkt als de futuresmarkt gigantisch afgenomen en zitten ze duidelijk in een dalende trend.

Activiteit op netwerk van bitcoin zit in enorme dip

Over het algemeen hebben zowel de diepte van de markt als de liquiditeit daardoor een behoorlijke tik gekregen. De ‘vernietiging’ van zowel FTX als Alameda Research maakt dat er een enorm gat in de markt is ontstaan. Dat gat is momenteel nog niet opgevuld, met name door het gebrek aan marktmakers in de industrie.

Activiteit op netwerk van bitcoin zit in enorme dip

Bitcoin is in vergelijking met de rest van de industrie nog altijd veruit het project met de hoogste liquiditeit, maar in vergelijking met andere traditionele financiële markten weer totaal niet. De beperkte diepte en liquiditeit, betekent dat bitcoin in theorie meer vatbaar is voor volatiele schokken, al blijven die tot op heden wel uit.

On-chain activiteit stagneert

Ook op de bitcoin blockchain neemt de activiteit af. Er heerst op dit moment een grote mate van onzekerheid en dat maakt dat investeerders op dit moment vooral stilzitten, in afwachting op de volgende grote koersbeweging. Het aantal actieve adressen stagneerde de afgelopen maanden bijvoorbeeld behoorlijk.

Activiteit op netwerk van bitcoin zit in enorme dip

Mooi om te zien is dat we de diepste daling in ieder geval gehad hebben en dat het aantal actieve momenteel net onder het hoogtepunt van 2017 zit. In principe kunnen we voor de koers hetzelfde zeggen, die bungelt op dit moment ook net onder de all-time high die in december 2017 werd neergezet.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....