Voormalig SEC-voorzitter: ‘SEC kan Spot Bitcoin ETF goedkeuren’

Voormalig SEC-voorzitter Jay Clayton verwacht dat er een redelijke kans is dat de Securities and Exchange Commission (SEC) een Spot Bitcoin ETF goedkeurt. "We hebben nu instituties die de markt beter kennen dan ieder ander en zijn durven hun namen en reputaties achter bitcoin te scharen. Dat vind ik opmerkelijk", aldus Clayton.

Verder is Clayton gefascineerd door de razendsnelle opkomst van bitcoin.

Van 2015 tot 2023

Bitcoin was in 2015 volgens Clayton nog vooral een asset die zich in de krochten van het financiële systeem bewoog. De digitale munt was destijds vooral interessant voor particulieren en voor institutionele namen als BlackRock was het zelfs onmogelijk om na te denken over een investering in bitcoin.

We zijn nu een kleine acht jaar verder en de grootste namen uit de financiële industrie beginnen zich achter bitcoin te scharen. BlackRock CEO Larry Fink noemde bitcoin recent een "internationale asset" en een goed alternatief voor goud.

Clayton zegt gefascineerd te zijn door die ontwikkelingen en acht de kans aanwezig dat deze grote namen ertoe in staat zijn om de SEC een Spot Bitcoin ETF te laten goedkeuren.

"Dat is een ongelooflijke ontwikkeling en zeker geen ontwikkeling die ik had zien aankomen. Ik was sceptisch over de markt. [...] Dat grote namen zich nu achter bitcoin scharen vind ik opmerkelijk", aldus Clayton.

Het momentum draait om

Wat de uitspraken van Clayton betreft kunnen we concluderen dat bitcoin zich echt begint op te werken tot een financiële asset van wereldformaat. Wij zagen die potentie natuurlijk al veel langer, maar het is gaaf om te zien dat grote namen als Clayton en natuurlijk BlackRock en Fidelity zich nu ook achter bitcoin scharen.

Alles bij elkaar is het volgens Clayton veel lastiger geworden om een Spot Bitcoin ETF af te keuren voor de SEC. Op basis daarvan lijkt het een kwestie van tijd voordat de financiële toezichthouder van de Verenigde Staten op de groene knop drukt.

Het is lastig te voorspellen wat een goedkeuring precies zal betekenen voor de bitcoin koers, maar de aankondiging van BlackRock op zich zorgde al voor een koersopleving van 25 procent.

Als de daadwerkelijke goedkeuring van de Spot Bitcoin ETF daar is, zou dat in theorie voor nog meer bullish momentum moeten zorgen voor de digitale munt. Hoe ver we dan kunnen stijgen is moeilijk te zeggen, maar dat het bullish is lijkt evident.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....