Voormalig vicevoorzitter Federal Reserve verwacht nog 2 (!) renteverhogingen

De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde gisteren opnieuw de rente en Federal Reserve voorzitter Jerome Powell deelde tijdens de persconferentie dat het mogelijk is dat zij dit jaar wederom de rente ophogen. Waar de meeste analisten verwachten dat de rentecampagne van de Federal Reserve nu voorbij is, voorziet voormalig vicevoorzitter van de Fed, Roger Ferguson, nog minimaal twee renteverhogingen.

Wat betekent dat voor bitcoin? Is de Federal Reserve de Amerikaanse economie echt richting een recessie aan het duwen?

Zorgen over inflatie

Voor zijn uitspraken lijken Ferguson zich vooral te baseren op de inflatie. "Ik denk dat ze heel tevreden waren met de laatste consumentenprijsindex (CPI), maar het is nog lang niet zeker dat ze de inflatie naar 2 procent krijgen.

En ik denk dat een deel van het probleem is dat de inflatie nog vrij lang een klein beetje boven de 2,0 procent kan blijven zweven, waardoor ze geforceerd zijn om niet één verhoging, maar misschien wel twee renteverhogingen door te voeren als de data daarom vraagt", aldus Ferguson.

Verder constateert ook Ferguson dat de Federal Reserve op dit moment "data-dependent" is, wat wil zeggen dat ze volledig kijken naar de data van het moment en weinig uitspraken over de toekomst doen wat de rente betreft. Voor investeerders is dat wat minder leuk, omdat het onzekerheid oplevert.

Renteverhogingen en onzekerheid

Allereerst zijn de renteverhogingen van de Federal Reserve van de afgelopen ~15 maanden al vernietigend geweest voor veel investeerders, met name als je naar bitcoin kijkt. Het jaar 2022 was er eentje om snel te vergeten, al begint de markt nu weer redelijk te herstellen. Je vraagt je soms alleen wel af waar we hadden gestaan als de Federal Reserve niet had ingegrepen met renteverhogingen.

Verder zorgen de open uitspraken van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell over de toekomst voor een hoop onzekerheid bij investeerders.

Niemand kan met enige mate van zekerheid iets over de toekomst zeggen en dat maakt investeren op dit moment heel lastig.

Wat bitcoin betreft hebben we de Spot Bitcoin ETF van BlackRock en de halving als positieve krachten, maar daar staan dan weer de macro-economische ontwikkelingen tegenover als negatieve kracht.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....