Voorspelt deze indicator een gigantische recessie in Amerika?

We hebben vanaf oktober 2022 te maken met een omgekeerde rentecurve in de Verenigde Staten. Er is sprake van een omgekeerde rentecurve als de rente op kortlopende staatsobligaties hoger is dan op langlopende staatsobligaties. De onderstaande grafiek van Barchart toont bijvoorbeeld de rente op 10-jarige minus de rente op 2-jarige Amerikaanse staatsobligaties.

Meestal eindigt een omgekeerde rentecurve in een recessie, maar wat zou dat betekenen voor bitcoin?

Recessie op komst?

De rentecurve is op dit moment al 294 handelsdagen omgekeerd, wat de op één na langste periode in de geschiedenis is. Het record staat nog op naam van het jaar 1980, waarin een periode van 446 handelsdagen met een omgekeerde rentecurve eindigde. Het resultaat van die periode? Een gigantische recessie in de jaren 1981 en 1982.

Wat dat betreft is dit dus geen veelbelovende statistiek voor de Amerikaanse economie. Ergens is het ook niet vreemd dat er volgens deze indicator een recessie in de lucht hangt. We hebben de afgelopen 17 maanden immers een gigantische agressieve Amerikaanse centrale bank gezien.

Met een agressieve Amerikaanse centrale bank bedoelen we uiteraard een centrale bank die met stevige renteverhogingen op de proppen kwam om de inflatie onder controle te krijgen. De keerzijde is dat die renteverhogingen wellicht resulteren in een recessie aan het einde van 2023 of ergens in 2024.

Wat betekent die potentiële recessie voor bitcoin?

In principe is een recessie nooit goed voor risico-assets. Bitcoin heeft nog nooit een recessie meegemaakt, maar de voortekenen zijn niet goed. We zien op dit moment al dat bitcoin moeite heeft en de laatste jaren handelt bitcoin redelijk synchroon met risico-assets als de S&P 500 en de Nasdaq 100; die het nooit goed doen in recessies.

Wat dat betreft kan het zomaar zijn dat we voor de halving, die voor april 2024 op de planning staat, nog een duikvlucht maken met bitcoin. Voor mensen die een onwrikbaar vertrouwen hebben in bitcoin zal dat alleen maar een mooi instapmoment betekenen.

Dat zou het ook zomaar kunnen zijn, als je bedenkt dat er voor volgend jaar mogelijk een Spot Bitcoin ETF van BlackRock op de planning staat. Als die erdoor komt, dan kan het jaar 2024 weleens heel interessant worden voor bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....