Voorzitter SEC overweegt vrijstelling van effectenwetten voor aantal cryptobedrijven

Voorzitter SEC overweegt vrijstelling van effectenwetten voor aantal cryptobedrijven

Gary Gensler, voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), komt met een nieuw plan. Als hoogste toezichthouder kan het zijn bevoegdheid gebruiken om cryptobedrijven vrij te stellen van bepaalde effectenwetten. Hij wil hiermee de industrie helpen om wél aan de andere regels te kunnen voldoen.

Vrijstelling

In een interview met Yahoo vertelt Gensler het volgende:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"We hebben de autoriteit van het Congres gekregen om vrijstellingen uit te delen, waarmee we regels passend kunnen maken voor disclosures en de bescherming van beleggers."

Binnen de SEC zijn er een heel aantal overwegingen gaande. Van de goedkeuring van bitcoin ETF's tot zelfs de vraag of de regulering van de cryptomarkt niet moet worden onder gebracht bij de CFTC.

Gensler lijkt met de laatste uitspraak wederom aan te geven dat er enige flexibiliteit in de aanpak van de SEC komt. Hij vertelt dat deze benadering ook al wordt gebruikt voor door activa gedekte effecten en 'equity offerings'.

Gensler waarschuwt daarbij wel dat veel cryptobedrijven "niet-compliant" zijn. Daarbij noemt hij geen namen. Deze bedrijven zouden niet-geregistreerde effecten aanbieden.

"Er is een potentiële weg voorwaarts. Ik heb tegen de industrie, leenplatforms en beurzen gezegd: 'Kom binnen, praat met ons.'"

Twijfel in industrie

De reactie uit de industrie is echter dat de SEC geen duidelijk pad schetst. Het is bijvoorbeeld nog steeds onduidelijk of altcoins onder de groep 'effecten' (of: securities) vallen, of niet.

Wellicht dat het faillissement van Celsius de gesprekken rond dit thema in een stroomversnelling zal brengen. Voor klanten kan het namelijk essentieel zijn als 'hun' stortingen bij het leenplatform worden gezien als effecten.

Voor bitcoin lijkt dit niet uit te maken. Gensler gaf eerder al aan dat hij vindt dat de grootste cryptovaluta in het mandje 'commodities' hoort.

In februari bereikte BlockFi een schikking met de SEC over het aanbieden van ongeregistreerde effecten. Het ging over een product dat klanten hoge rentetarieven betaalde. BlockFi zei destijds dat het de SEC-registratie van het product zou nastreven.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin SEC regulering

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties