Voorzitter SEC wil samen met CFTC cryptobeurzen reguleren

Het zou zomaar kunnen dat er strengere regels komen voor Amerikaanse cryptobeurzen. Als het aan Gary Gensler ligt, gaan zowel de Securities and Exchange Commission (SEC) als de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) zich buigen over de tokens die mogen worden verhandeld.

Regulering van noteringen

Cryptobeurzen hebben lang om duidelijkere richtlijnen gevraagd over welke altcoins ze mogen aanbieden in een handelspaar. Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond, sprak hier over op de Carey Law School van de University of Pennsylvania .

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij heeft zijn personeel gevraagd om samen te werken met de CFTC om een manier te vinden om “platforms waar de handel in effecten en niet-effecten met elkaar is verweven, te registreren en te reguleren.”

Effecten (of securities) zijn beleggingsproducten zoals aandelen en obligaties die mensen kopen met de verwachting een rendement te behalen. Het is een jarenlange discussie die gaande is: zijn cryptovaluta securities of niet?

Voor bitcoin lijkt het duidelijk: het is een property en géén effect. Maar nagenoeg alle andere cryptovaluta zijn bedacht, aangestuurd en gelanceerd door een groep mensen die hier actief promotie mee deed. Daardoor zouden ze als effect uit de Howey-test komen als effect.

Vooral in 2017 was het voor cryptobeurzen erg aantrekkelijk om allerlei nieuwe tokens te noteren, vooral als deze altcoin nog nergens anders te verhandelen was. Voor de consument is dit echter gevaarlijk, omdat het een soort goudkoorts stimuleert. Daarom wil Gensler nu regulering hebben over de tokens die een handelspaar krijgen op cryptobeurzen.

Samenwerking door instanties

De CFTC reguleert de financiële instrumenten voor commodities. Veel cryptovaluta vallen momenteel nog tussen schip en wal. Terwijl de SEC en CFTC de traditionele activa al goed in de smiezen hebben, is dat met cryptovaluta wel anders.

De SEC heeft bijvoorbeeld wel eens beweerd dat XRP een security is, terwijl ze historisch gezien weigert die aanduiding toe te kennen aan BTC en ETH. Over de zaak met Ripple loopt een langdurende rechtszaak.

Gensler heeft wel gezegd dat veel tokens op de markt effecten kunnen zijn, maar niet welke.

Een gezamenlijk registratie bij zowel de SEC als de CFTC zou verwarring kunnen wegnemen, zo hoopt Gensler, door beurzen één regelgevende instantie te geven waar ze zich kunnen wenden.

Een uitvoerend bevel van president Biden van vorige maand richtte zich ook al op dit soort thema’s. De president riep onder andere de SEC, CFTC en andere instanties op om te rapporteren over manieren om consumenten te beschermen en “de marktintegriteit te versterken”.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!