Zal de grondstoffendeal tussen de VS en Oekraïne de oorlog stoppen of aanwakkeren?

De Verenigde Staten en Oekraïne hebben een grondstoffendeal gesloten. Deze overeenkomst tussen de twee landen zorgt ervoor dat de VS helpt bij het verdedigen en heropbouwen van Oekraïne. Maar wat betekent deze deal voor de geopolitieke spanningen? En zal de deal de Derde Wereldoorlog stoppen of juist aanwakkeren?
VS en Oekraïne sluiten grondstoffendeal
Na maandenlang te onderhandelen heeft de Verenigde Staten een overeenkomst gesloten met Kiev. In deze ‘grondstoffendeal’ staat dat Oekraïne de winst uit de toekomstige verkoop van mineralen en energie moet delen met de VS. Daar staat tegenover dat de VS economische stimulans blijft bieden om te investeren in defensie en de heropbouw van Oekraïne.
Oekraïne heeft grote reserves van cruciale mineralen, waaronder grafiet, titanium en lithium. Deze mineralen zijn erg gewild vanwege het gebruik ervan in hernieuwbare energie, militaire technologie en infrastructuur.
Amerikaanse ministerie van Financiën over de deal
In een persbericht deelde het Amerikaanse ministerie van Financiën dit nieuws. Scott Bessent, de minister van Financiën, zei hierover:
“Dankzij de onvermoeibare inspanningen van president Trump om een duurzame vrede te bewerkstelligen, ben ik blij de ondertekening van de historische economische partnerschapsovereenkomst van vandaag tussen de Verenigde Staten en Oekraïne aan te kondigen, waarbij het United States-Oekraine Reconstruction Investment Fund wordt opgericht. Zoals de president al zei, zijn de Verenigde Staten vastbesloten om een einde te maken aan deze wrede en zinloze oorlog.”
“Deze overeenkomst geeft Rusland duidelijk aan dat de regering-Trump zich inzet voor een vredesproces dat op de lange termijn gericht is op een vrij, soeverein en welvarend Oekraïne. President Trump zag dit partnerschap tussen het Amerikaanse en het Oekraïense volk als een manier om beide partijen te laten zien dat ze zich inzetten voor duurzame vrede en welvaart in Oekraïne. En voor alle duidelijkheid: geen enkele staat of persoon die de Russische oorlogsmachine heeft gefinancierd of geleverd, mag profiteren van de wederopbouw van Oekraïne.”
Op X (Twitter) deelde hij hier nog een statement over:
Thanks to @POTUS @realDonaldTrump’s tireless efforts to secure a lasting peace, I am glad to announce the signing of today’s historic economic partnership agreement between the United States and Ukraine establishing the United States-Ukraine Reconstruction Investment Fund to help… pic.twitter.com/N1jPa35DYh
— Treasury Secretary Scott Bessent (@SecScottBessent) April 30, 2025
Hierin wordt verwezen naar ‘de grootschalige invasie van Rusland’ en dat ‘geen enkele staat of persoon die de Russische oorlogsmachine heeft gefinancierd of geleverd, zal mogen profiteren van de wederopbouw van Oekraïne’.
Details van de deal
In een lange thread op X (Twitter) deelde de Oekraïense vicepremier Yulia Svyrydenko de details van de deal:
On behalf of the Government of Ukraine, I signed the Agreement on the Establishment of a United States–Ukraine Reconstruction Investment Fund.
Together with the United States, we are creating the Fund that will attract global investment into our country. pic.twitter.com/8ryyAMqW83
— Yulia Svyrydenko (@Svyrydenko_Y) April 30, 2025
In deze reeks aan berichten liet ze weten dat het nieuwe fonds ‘wereldwijde investeringen naar ons land zou aantrekken’. Daarnaast liet ze weten dat de deal projecten in mineralen, olie en gas omvatten. Toch zullen de grondstoffen eigendom van Oekraïne blijven.
De grondstoffendeal zal gelijkwaardig zijn, wat betekent dat de winsten 50:50 verdeeld worden. Echter, het moet eerst door wetgevers in Kiev bekrachtigd worden.
Onder de deal valt ook het verstrekken van nieuwe hulp van de VS aan Kiev. Hieronder valt extra defensie, als voorbeeld luchtverdedigingssystemen. Deze deal is behoorlijk lager dan Trump oorspronkelijk wilde, aangezien hij terugbetaling wilde van alle Amerikaanse militaire hulp die sinds het begin van de oorlog is verleend.
De band tussen de VS en Oekraïne voor de grondstoffendeal
De band tussen de VS en Oekraïne was voor deze grondstoffendeal niet bepaald vriendelijk te noemen. Zo heeft Trump de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een ‘dictator’ genoemd en eindigde het gesprek in het Witte Huis tussen de twee ook op een negatieve noot.
Deze vijandigheid lijkt echter uit de lucht te zijn, aangezien Trump en Zelensky tijdens de begrafenis van Paus Fransiscus een goed gesprek hebben gevoerd. Dit gesprek werd zowel door Oekraïne als de VS als ‘zeer goed’ neergezet. De kans is groot dat dit gesprek ook de basis vormt voor deze deal.
De oorspronkelijke deal zou in februari al ondertekend worden, maar de discussie in het Witte Huis heeft de deal van tafel geschoven. Nu blijft het Witte Huis in gesprek met Moskou voor een staakt-het-vuren. Rusland heeft echter nog niet gereageerd op de grondstoffendeal.
Wat betekent dit voor de oorlog in Oekraïne?
De grondstoffendeal is een belangrijke stap richting vrede in Oekraïne. Tenminste, mits Rusland meegeeft aan de druk. Militaire hulp vanuit de VS zou betekenen voor Oekraïne dat ze een betere onderhandelingspositie hebben voor een staakt-het-vuren. Toch is het niet duidelijk of dit daadwerkelijk voor vrede zal zorgen.
Op de onderstaande map kunnen we zien waar de grondstoffenreserves zich bevinden in Oekraïne:

Hierop kunnen we zien dat zo’n 15% van deze reserves zich in de gebieden bevinden die Rusland heeft veroverd. Voor de VS kan dit betekenen dat ze een flinke geldsom mislopen als deze gebieden in de handen van de Russen blijven. De kans is dus klein dat Trump ermee akkoord zou gaan dat Rusland het veroverde land mag houden.
Dit zou betekenen dat er van de drie mogelijke uitkomsten er nog maar twee over zijn: vrede of oorlog. Als er vrede komt, betekent dit dat Rusland de veroverde grond weer op moet geven. De VS heeft geen toegang tot deze mineralen als Rusland ze in bezit heeft. Dus als Rusland dit weigert, kan de oorlog voortzetten.
Als de oorlog voortzet, kan dit wijzen op de komst van de Derde Wereldoorlog. Nu de Verenigde Staten zich ermee gaat bemoeien, is de kans groot dat andere landen dit ook zullen doen. Hier komt de oorlog in Gaza nog bovenop.
Wat betekent dit voor de cryptomarkt?
Maar wat betekent het precies voor de cryptomarkt? Crypto kan van beide scenario’s profiteren. Een staakt-het-vuren zal zorgen voor minder geopolitieke spanningen, wat de financiële markten een boost kan geven.
Als er geen staakt-het-vuren komt, is dit vooral positief voor Bitcoin. Echter, de bredere cryptomarkt profiteert van de groei van Bitcoin. Bitcoin wordt steeds vaker gezien als een veilige haven, wat tijdens de handelsoorlog is bevestigd. Hierdoor kunnen steeds meer mensen tijdens de oorlog ervoor kiezen om Bitcoin als veilige haven te gebruiken.
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen. Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.