Waakhond Australië klaagt Meta aan vanwege neppe bitcoinadvertenties

De Australische consumentenwaakhond klaagt Meta aan wegens het misleiden van Facebook gebruikers met neppe advertenties van cryptocurrency’s.

De Australian Competition & Consumer Commission (ACCC) gaat juridische stappen ondernemen tegen Meta, eerder bekend als Facebook. Gebruikers worden misleid door neppe advertenties over cryptocurrency’s aangeprezen door bekende figuren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het geval van Australië gaat het om zakenman Dick Smith, presentator David Koch en voormalig NSW-premier Mike Baird.

‘De ACCC ziet dat de advertenties investeringen in cryptovaluta of andere zwendelprogramma’s aanprijzen. Gebruikers geloven dat deze cryptomunten worden aangeprezen door bekende mensen. Maar de mensen achter de advertenties zijn oplichters die niet met deze bekende figuren samenwerken’.

Wereldwijd loopt de schade in de miljoenen euro’s die gebruikers oplopen als ze op de advertentie klikken. De oplichter weten dan malware in iemands apparaat te installeren waardoor er op afstand toegang kan worden verkregen tot iemand telefoon of laptop. Dan is het vrij eenvoudig om iemands wachtwoorden te kopiëren en bijvoorbeeld cryptotegoeden weg te sluizen.

In Australië heeft er iemand omgerekend ruim 450.000 euro verloren door een verkeerde link.

Volgens de ACCC treedt Meta niet hard genoeg op om de advertenties van haar platform te weren. ACCC-voorzitter Rod Sims vindt dan ook: ‘Het is Meta die verantwoordelijk is voor deze advertenties op hun platform’.

Een woordvoerder van Meta zegt tegenover The Block: ‘We gebruiken technologie om oplichtersadvertenties te detecteren en te blokkeren en registreren de oplichters om onze detectiesystemen. We zijn van plan de aanklacht van ACCC in een procedure te gaan verdedigen. Tot die tijd geven we geen details vrij over deze zaak’.

Nederland

In Nederland loopt er overigens ook een zaak tegen Meta aangespannen door onder meer John de Mol, Jort Kelder en Alexander Klöpping.

Ook in landen als het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Singapore treden financiële toezichthouders op tegen dit soort frauduleuze online uitingen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...