Waarom de komst van een Spot ETF cruciaal is voor bitcoin

Als we de geruchten mogen geloven, dan duurt het nog maar een paar dagen voordat de Amerikaanse Spot Bitcoin ETFs op de markt komen. Nu is er al weken een discussie gaande over het effect van die lanceringen op de bitcoin koers. Gaan we stijgen of juist dalen?

De validatie van bitcoin

Volgens veel analisten kan de komst van een Amerikaanse Spot Bitcoin ETF voor de validatie zorgen die bitcoin nodig heeft om bij het grote publiek de reputatie van een gevestigde asset te krijgen.

Amerikanen die jonger zijn dan 34 jaar hebben gemiddeld genomen een vermogen van 17.600 dollar, terwijl mensen tussen de 35 en 64 een veel groter vermogen van 142.100 dollar bezitten volgens Vanguard. Zodoende moet het vooral die laatste groep zijn die de bitcoin koers uiteindelijk naar het niveau van 100.000 dollar optilt.

In essentie maakt de Spot Bitcoin ETF het heel eenvoudig voor wat oudere investeerders om hun eerste beetje bitcoin te kopen. Terwijl er nu nog niet echt veel betrouwbare opties beschikbaar zijn op de markt.

Je zou kunnen betogen dat de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) zo’n fonds is, maar de aandelen daarvan handelen al jaren met een ‘korting’ op de marktwaarde van de bitcoin, waardoor je kunt stellen dat dit argument niet opgaat.

Legitimatie van bitcoin als asset

Verder is de Spot Bitcoin ETF belangrijk, omdat er nog nooit een definitief statement van de SEC is gekomen over de legitimiteit van bitcoin, laat staan van wetgevers.

Sterker nog, de Amerikaanse Senator Elizabeth Warren kondigde op 11 december nog een poging aan om het illegale gebruik van crypto om geld wit te wassen en terrorisme te financieren te bestrijden. Wat dat betreft is de steun van partijen als BlackRock en Fidelity cruciaal om de legitimiteit van bitcoin als asset aan te tonen.

Veel mensen zullen momenteel nog niet investeren, omdat ze bang zijn voor het risico op een algeheel verbod; dat nog altijd op de achtergrond sluimert. De komst van een Spot Bitcoin ETF zouden die geruchten voor altijd naar het rijk der fabelen kunnen verwijzen.

Wat denk jij? Gaan we in 2024 een bitcoin koers van 100.000 dollar per munt zien?

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....