Bitcoin analyse: sentiment slaat om na koersdaling van 12%

Bitcoin analyse: sentiment slaat om na koersdaling van 12%

De marktsituatie is sinds vorige week drastisch veranderd. We kunnen er niet omheen en zullen onze bullish verwachtingen van de afgelopen maand bearish moeten bijstellen. Om precies dezelfde argumenten die ons een maand geleden juist bullish maakten. De prijs van bitcoin daalde in 7 dagen echter zo'n 12%.

We zijn de 200MA's (4 uur) kwijtgeraakt als trendondersteuning, al onze lagere tijdframes waren natuurlijk al bearish voordat dat gebeurde, onze dagelijkse marktstructuur is bearish doorbroken en we zijn zelfs weer teruggevallen in de prijsrange van juni-Juli.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De bitcoin koers staat momenteel op 18,662.68USD. We bespreken de belangrijke prijsniveaus voor de komende, zeer waarschijnlijk, volatiele week!

Bitcoin (BTC) weekgrafiek

In de update van afgelopen zaterdag 'einde bear markt rally na dieprode week' hebben we het uitgebreid gehad over het waarschijnlijke einde van de bearmarkt rally van de afgelopen weken. We zullen er sterk rekening mee moeten houden dat de komende week tot aan de eerste week van september de bitcoin koers flink onder druk kan komen te staan.

Houd rekening met de nodige volatiliteit richting einde van de week, want dan staat het jaarlijkse symposium van de Federal Reserve op de agenda. Beleggers zullen de komende dagen volop speculeren over wat Powell daar gaat zeggen. De grote vraag is of de FED in september de rente opnieuw met 75 basispunten verhoogt of iets op de rem gaat staan met een verhoging van 50 basispunten. Daarnaast komt er vrijdag ook een belangrijk PCE-inflatiecijfer uit Amerika.

Kijkend naar onderstaande weekgrafiek dan zal met name het prijsniveau rond $19.413 (blauwe lijn) nog wel eens een cruciale rol kunnen gaan spelen in komende week/weken. In 2018 was dit de top van de bullmarkt, in november 2020 ondervonden we hier flinke weerstand en recent nog in juni/juli 2022 wisten we hier de nodige support te vinden (gele cirkels).

Wanneer we daadwerkelijk wekelijkse kaarsen gaan sluiten onder dit prijsniveau wordt het steeds waarschijnlijker dat we daadwerkelijk richting het gebied rond de $13.000 zullen gaan afdalen. We zien tenslotte dat we onder de $19.000 te maken hebben met een groot nietszeggend gebied tot aan de $13.000. Dit zou overigens wel een proces zijn wat enkele maanden kan gaan duren.

Door de flinke rode wekelijkse kaars van afgelopen week zijn we ook weer onder de 200 MA terecht gekomen en ook dit geeft ons geen reden om bullish te zijn. De drie weken die we boven de 200 MA handelde kunnen we zien als een tijdelijke afwijking, een tussenpauze van de grotere neerwaartse trend.

Een eerste voorzichtig bullish argument krijgen we pas als we erin slagen weer boven de 200 MA weten uit te komen.

Bitcoin analyse: sentiment slaat om na koersdaling van 12%

Bitcoin (BTC) daggrafiek

Zoals besproken in de vorige update hebben we support van de opgaande supportlijn (paars) van de bear flag (of opwaartse trendkanaal) verloren en zijn we weer teruggekeerd in de prijsrange van een maand geleden.

Conform onze prijsrange analyse houden we er rekening mee dat we komende week op zijn minst het midden van de range $20.440 zullen gaan opzoeken. We zullen zeker niet verbaasd zijn als de prijsrange analyse volledig voltooid wordt en dus ook range low $19.000 wordt aangetikt. Dit prijsniveau komt redelijk overeen met belangrijk support rond $19.413 uit de weekgrafiek.

Mochten we er in slagen weer boven de prijsrange uit te komen (range high $21.880) en de paarse supportlijn van de bear flag weten terug te winnen, kan dit een eerste teken zijn dat we mogelijk onze bearish gedachten iets moeten afzwakken. Uiteraard houden we in dit scenario de lagere tijdsbestekken goed in de gaten om tijdig te kunnen reageren.

Bitcoin analyse: sentiment slaat om na koersdaling van 12%

Bitcoin (BTC) 4-uurgrafiek

De eenvoudige analyse die we op dit tijdsbestek maken luidt: ‘we handelen na ruim een maand weer onder de 200 MA’s’. Een hele simpele analyse die we niet moeten onderschatten!

De laatste keer dat we (tijdelijk) boven de 200 MA’s handelden was van half maart tot 8 april, zie zwarte pijl. Goed om in het achterhoofd te houden is dat we in de maanden daarvoor al een correctie hebben gezien van 50% vanaf all-time-high. Het verliezen van de 200 MA’s als support 8 april zorgde in de twee maanden erna nog eens voor een daling van bijna 60%.

Het terugwinnen van de 200 MA’s in maart zorgde uiteindelijk voor een opleving van bijna 20% in ongeveer een maand tijd. Het was toen slechts een tijdelijke onderbreking van de veel grotere neerwaartse trend.

Het recent terugwinnen van de 200 MA’s heeft in de afgelopen maand slechts geleidt tot een stijging van 16% ook in ongeveer een maand tijd. Wie zegt ons dat het nu niet weer om een tijdelijke onderbreking van de grotere neerwaartse trend gaat?

Niemand die het weet, maar de kans op verdere dalingen is aanzienlijk groter nu we weer onder de trendsupport van de 200 MA’s handelen. Wees je hiervan bewust als je 'de dip koopt', want die koop je zeer waarschijnlijk niet. Je koopt nu de neerwaartse trend, dus benader de huidige bearish marktsituatie met de juiste mentaliteit!

Het terugwinnen van de 200 MA’s rond $23.000 is een eerste serieuze teken van kracht en in dit scenario zullen we achteraf moeten concluderen dat onze bearish gedachten van nu onterecht waren. Maar dit lijkt simpelweg niet het meest waarschijnlijke scenario.

Bitcoin analyse: sentiment slaat om na koersdaling van 12%
Bitcoin analyse: sentiment slaat om na koersdaling van 12%

Bitcoin (BTC) 30-minuten grafiek

Tot slot nog een korte blik op de lokale trend van de 30-minuten grafiek. Zoals zojuist besproken zou een terugkeer boven de prijsrange $21.880 een eerste voorzichtig bullish argument zijn.

Een terugkeer boven de prijsrange betekent ook dat de zeer lokale trend, zijnde de 200 MA’s op dit tijdsbestek, zijn heroverd. Tot die tijd is er simpelweg geen enkele reden om ook maar enigszins bullish te zijn.

Bitcoin analyse: sentiment slaat om na koersdaling van 12%

Bitcoin Summer Sale: tot 50% korting + gratis Bitcoin Frisbee!

- Bitcoin Bier | Pilsener of IPA (NU: 40% KORTING!)
- Beach Towel | *NIEUW*
- Caps | Hodl of Moon
- Bitcoin Wijn | Rood of Wit
- Beach Ball | Oranje BTC strandbal

Bitcoin analyse: sentiment slaat om na koersdaling van 12%
Lees meer over:
Bitcoin update

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties