3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) koers

369 totale weergaven

Met de bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. Spent Output Profit Ratio (SOPR)

De Spent Output Profit Ratio (SOPR) van Glassnode is een veel gebruikte on-chain indicator. Het is een metric die het verschil tussen het aankoop - en verkoopbedrag registreert. Een SOPR-score boven de 1 betekent virtueel winst, een waarde onder de 1 betekent virtueel verlies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De analist Plan C heeft deze indicator op een 14-daagse exponential moving average (EMA) gelegd. Doordat de SOPR over een langere periode wordt gemeten (14 dagen) is er sprake van minder ruis en kun je eerder uitspraken doen over een trend.

Sinds het ontstaan van bitcoin zijn er drie belangrijke signalen geweest van deze SOPR-EMA-indicator om een bodem te duiden. De bodems van 2011 en 2018 en de recente bodem van 18 juni 2022.

2. Adressen met 0.1 bitcoin of meer

Een van de gevolgen kan zijn dat een deel van de markt gaat bijkopen. In beetjes weliswaar. Het mooie aan bitcoin is dat die informatie terug te vinden is op de blockchain. Glassnode concludeert op basis van blockchaindata dat het aantal adressen met 0.1 btc of meer weer een stijgende trend vertoont.

Een signaal dat er voorzichtig weer geaccumuleerd wordt. Het aantal adressen met 0.1 bitcoin of meer is nu 3,77 miljoen stuks. Het is een groep stackers die ongeacht wat de prijs doet, blijft bijkopen. Ze zijn een onderdeel van het leger van dollar-cost-averagers die elke week of maand een beetje bitcoin bijkopen.

3. Bitcoin voorraad laatste 2 jaar actief

Tenslotte nog een leuke metric om aan te tonen dat bitcoiners hardnekkig spaardersgedrag vertonen. Bitcoin is een schaars, digitaal goed. Daar doet men met zeer veel moeite afstand van. Vergelijk het met een zeldzame, klassieke auto of een museaal collector's item.

Uit data van Glassnode blijkt dat bijna 45% van de huidige bitcoinvoorraad al twee jaar of meer niet bewogen heeft op de blockchain. Dat percentage is een hoogtepunt van de afgelopen tien maanden.

Meer bitcoinnieuws:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...