
Warren Buffett, CEO van Berkshire Hathaway, koopt pas bij als de Federal Reserve ingrijpt. Wat betekent dit voor de aandelen – en cryptomarkt?
Warren Buffett koopt pas bij als Fed ingrijpt
De “Oracle van Omaha” heeft momenteel $334 miljard aan contanten. De geschiedenis leert dat hij waarschijnlijk geen cent zal uitgeven aan nieuwe aandelen, tenzij de Federal Reserve (Fed) ingrijpt en de markt stabiliseert.
Buffett sloot dit jaar nog geen grote deals, ondanks een marktcorrectie die normaal gesproken ideaal Buffett-terrein is.
Hoewel hij nooit heeft beweerd de markt te timen, springen zijn recente beslissingen in het oog. Zo verkocht hij afgelopen jaar posities in Apple en Bank of America, twee van zijn grootste aandelenbezittingen, vlak voordat de markt zware klappen kreeg.
Nu de S&P 500 inmiddels ruim 20% onder zijn piek staat – officieel een bearmarkt – blijft hij nog steeds afwachten.
Terwijl anderen vorig jaar volop profiteerden van de tech-rally of gokten op stabiele rente, trok Buffett zijn geld terug en hield het contant. Nu de Nasdaq Composite in twee handelsdagen met 10% is gedaald en de Dow Jones Industrial Average achter elkaar verliezen van ruim 1.500 punten boekte, beschermt Berkshires enorme cashreserve het bedrijf beter dan de meeste andere partijen.
Buffett tijdens covid
Dit is dezelfde strategie die Buffett eerder toepaste. Tijdens de covid-pandemie in 2020 had hij tientallen miljarden beschikbaar om in te zetten, maar wachtte af totdat de Fed actie ondernam.
“We hadden $50 of $75 miljard kunnen uitgeven vlak voordat de Fed ingreep,” zei Buffett tijdens de jaarvergadering van Berkshire in 2021. “Toen Jay Powell handelde zoals hij deed, was dat ongelooflijk belangrijk. Hij trad op 23 maart zo snel en daadkrachtig op dat hij de situatie veranderde waarin de economie volledig tot stilstand was gekomen.”
In plaats van externe investeringen deed Buffett destijds grote terugkopen van Berkshires eigen aandelen. Het bedrijf besteedde $24,7 miljard aan aandeleninkoop in 2020 en nog eens $27 miljard in 2021.
“We kunnen geen bedrijven of aandelen zo goedkoop kopen als onze eigen aandelen,” zei hij toen. Dit waren de grootste terugkopen uit de geschiedenis van Berkshire Hathaway.

Lees onze uitgebreide gids en leer welke crypto nu kopen verstandig kan zijn!
Financiële crisis van 2008
De enige keer dat Buffett tijdens een crash zonder te wachten op de Fed actief aandelen kocht, was in 2008, toen de financiële crisis het banksysteem verwoestte. Toen bood hij noodhulp aan enkele grote namen op Wall Street.
Hij gaf Goldman Sachs $5 miljard onmiddellijk na het faillissement van Lehman Brothers. Hij stopte ook $5 miljard in Bank of America en ondersteunde General Electric. Buffett zei later dat hij daarmee niet per se een signaal wilde afgeven.
“In 2008 en ’09 kochten we die aandelen niet om een signaal af te geven aan de wereld,” zei hij in 2020. “We deden het omdat ze ons een intelligente investering leken. De markt was zo slecht dat we weinig concurrentie hadden.”
Volgens Buffett was het vooral een kwestie van profiteren van aantrekkelijke voorwaarden die niemand anders op dat moment wilde bieden, omdat de markt in paniek was.
Cash
Buffett kon dit alleen doen omdat hij snel kon handelen en beschikte over voldoende cash.
“In een chaotische markt, vooral wanneer mensen grote bedragen nodig hebben, wordt plotseling om miljarden gevraagd, als je überhaupt mee wil doen,” zei hij in 2009. “Dat was de eerste keer dat we echt voor de vraag stonden: kunnen we snel enkele miljarden vrijmaken om ervoor te zorgen dat we aan onze verplichtingen kunnen voldoen?”
Nu er opnieuw een vergelijkbare chaos heerst door de grillige economische politiek van Trump, blijft Buffett nog steeds terughoudend. Zijn stilte gaat niet alleen over timing, maar vooral over het wachten totdat de Fed als eerste ingrijpt.
Cryptomarkt
Waarom wacht de cryptomarkt op ingrijpen van de Fed?
- Rente en liquiditeit: De cryptomarkt heeft de afgelopen jaren geprofiteerd van lage rentes en veel beschikbare liquiditeit. Wanneer de Fed renteverhogingen doorvoert, wordt lenen duurder en neemt liquiditeit af. Dat zet druk op risicovolle investeringen, waaronder crypto.
- Risicobereidheid: Crypto wordt nog steeds gezien als risicovol, en beleggers trekken hun geld sneller uit deze assets wanneer onzekerheid groeit. Zodra de Fed duidelijkheid geeft over renteverlagingen of geld bijdrukken (kwantitatieve versoepeling), keren beleggers vaak terug naar risicovollere investeringen zoals crypto.
- Dollarsterkte: Een sterke Amerikaanse dollar (USD), zoals veroorzaakt door hogere rente, drukt meestal crypto-prijzen omlaag, terwijl een zwakkere dollar (bijvoorbeeld na renteverlaging) crypto juist aantrekkelijker maakt.
- Beurssentiment: Crypto volgt in toenemende mate het sentiment van de aandelenmarkt. Wanneer Buffett en andere grote beleggers wachten op acties van de Fed, volgen cryptobeleggers dat voorbeeld.
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
