Wat is bitcoin whale watching en hoe kun je whales volgen?

Eens in de zoveel tijd zorgen whales voor opschudding en flinke volatiliteit in de bitcoin koers. Gegeven de kapitaalkracht van deze spelers is het voor bitcoiners belangrijk om hun gedragen in de gaten te houden. Er zijn vier manieren om de activiteit van whales in kaart te brengen: het monitoren van bekende whale-adressen, orderboeken in de gaten houden, plotselinge veranderingen in de market cap en handel op de grote beurzen.

Whales

Het bijzondere aan bitcoin is dat iedere transactie op de blockchain volledig te volgen is. Als een grote bitcoin-holder enorme hoeveelheden bitcoin richting een exchange stuurt, dan kunnen oplettende kijkers dat vanaf de eerste seconde volgen. Het daadwerkelijke verkopen op de beurs natuurlijk niet, maar de transactie van de whale-wallet naar de exchange wel.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Al weten de whales zelf dit natuurlijk ook en is het mogelijk dat ze dit soort acties soms ondernemen om te doen alsof ze gaan dumpen. Wat dat betreft is het belangrijk om niet je volledige handelsstrategie op dit soort activiteit te baseren. Het in de gaten houden van whales kun je beter zien als een extra hulpmiddel.

Zeker als je het grotere plaatje weet te zien, dan breng je in feite in kaart hoe de rijkste individuen op dit moment over de markt denken. Gezien hun kennis, ervaring en netwerk, kan dat zich bewijzen als hele waardevolle informatie.

Winterslaap

Op basis van on-chain data lijkt het erop dat de whales tegen de huidige koersen vooral afwachten en zich in een zogenaamde "winterslaap" begeven. We bevinden ons op het gebied van macro ook in een risk-off periode, dus heel gek is dat niet.

Er heerst momenteel een hoop onzekerheid op macro-niveau en dat betekent dat veel investeerders op dit moment kiezen voor de "veiligheid" van Amerikaanse dollars. Dat is uiteindelijk immers de munt waarmee de rekeningen betaald moeten worden.

Wat je vaak ziet is dat men in tijden van grote economische onrust en onzekerheid juist vlucht naar de dollar. De jaren in aanloop naar die onzekerheid, de jaren van extreme geldprinterij, zagen we juist dat mensen vooral naar de schaarste van bitcoin en andere financiële producten grepen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....