Whales blijven in “winterslaap” en wachten op het juiste moment om wakker te worden

De bitcoin koers heeft het sinds de all-time high van afgelopen november zwaar en dat heeft de whales doen besluiten om collectief in een winterslaap te gaan. De “institutionele activiteit” die we in de media vaak omschrijven als “whale activiteit” is in kaart te brengen door het korte-termijn transactievolume in de gaten te houden.

Whales spotten

Door de Spent Output Value Bands in de gaten te houden is het mogelijk om het exacte moment aan te wijzen waarop grote transacties in het netwerk plaatsvinden. Hierdoor krijgen we een duidelijk beeld van de activiteit van grotere spelers binnen het bitcoin netwerk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Over het algemeen gaat men ervan uit dat kapitaalkrachtige bitcoiners een “beter idee hebben” van waar ze mee bezig zijn en niet zomaar besluiten om te kopen of verkopen. De laatste tijd is het extreem stil rondom de whales. Er was even sprake van een opleving tijdens de ineenstorting van het Terra-ecosysteem, maar inmiddels zijn de whales weer in slaap gevallen.

Het huidige macro-klimaat is niet in het voordeel van risico-assets, een kwalificatie die door veel investeerders ook aan bitcoin wordt toegekend. Er heerst op dit moment veel onzekerheid in de financiële markten en dat betekent dat risico-assets even niet in trek zijn.

Volg de grote jongens

Volgens Caueconomy van CryptoQuant kan het “volgen” van de whales een goede strategie zijn om te bepalen wanneer de markt weer richting meer gunstige condities beweegt. “Een herstel van de institutionele activiteit […] kan een indicatie van een beter handelsklimaat zijn”, aldus Caueconomy in zijn analyse.

Whales blijven in

In de bovenstaande grafiek is duidelijk terug te zien dat de activiteit van de rijksten der aarde op dit moment even compleet afwezig is. Als het aan Caueconomy ligt is het een kwestie van wachten op de whales om ze vervolgens te volgen in de hoop op “betere” bitcoin koersen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....