
Een aantal jaren geleden zagen veel crypto-handelaren hun digitale munten als de ideale oplossing tegen economische gevaren, zoals bijvoorbeeld inflatie. Vervolgens, toen de cryptomarkt meer institutionele investeringen zag binnenstromen en het ook steeds verder werd geadopteerd, begon vooral Bitcoin (BTC) een correlatie te laten zien met de financiële markten. Hoe zien deze verbanden er nu uit en wat heeft de recente crash op de aandelenmarkten teweeggebracht bij de oudste cryptomunt?
Importtarieven als sancties voor uitbuiting
Vorige week kondigde de Amerikaanse president Donald J. Trump zijn handelstarieven voor heel veel landen aan. Zijn boodschap was duidelijk: de rest van de wereld heeft te lang geprofiteerd van de Amerikanen. Alle handelspartners konden dan ook importtarieven tegemoetzien. Wel vond Trump dat hij zich nog “vriendelijk” opstelde, omdat de opgelegde percentages de helft waren van wat de handelspartners hén hadden opgelegd.
Het uiteindelijke doel van Trump is om het land weer financieel gezond te krijgen. Een gigantische uitdaging, gezien de biljoenen dollars schuld. De president vond dan ook dat er harde en ingrijpende maatregelen nodig waren om dit te bewerkstelligen. Helaas hebben deze nieuwe keuzes ook grote gevolgen voor de aandelenmarkten.
Gevolgen Trumps tarieven ook voelbaar in cryptowereld
De dag na de bekendmakingen lieten de grote aandelenbeurzen al voor de opening grote rode cijfers zien. Sinds die tijd zijn er alleen maar grote verliezen te zien in de koersen en hebben de markten al miljarden dollars in waarde verloren.
Waar Bitcoin vorige week naar aanleiding van de tarieven eerst weinig reactie liet zien, was dat op maandag totaal anders. Vanaf zondagavond dook de koers met 10% hard omlaag naar 74.700 dollar. Het idee dat de munt een veilige haven is voor deze situaties lijkt voor dit moment dan ook uitgesloten. Er is een duidelijke correlatie tussen de aandelenmarkten en de bitcoinkoers.
Steeds nauwer verband tussen Bitcoin en aandelenmarkt
De eerste verbanden tussen de twee markten ontstonden tijdens de coronapandemie. Zo lijkt de cryptomarkt gevoelig te zijn voor de koersbewegingen van de Nasdaq en het S&P 500-indexfonds. Wanneer deze corrigeren, zien we dit eigenlijk altijd terug bij de oudste cryptomunt. Andersom werkt dit verband echter niet.
Door het verband lijkt de cryptomunt niet meer op het digitale goud, zoals eerder werd gezegd. Wanneer de aandelenmarkten in een recessie zitten, ontkom je hier niet aan door je kapitaal in cryptocurrencies te steken. Toch blijft het concept van digitaal goud hangen. Op welke manier kan Bitcoin zichzelf dan onderscheiden van de rest?
Dit is vooral gericht op het concept van de munt. Zoals bekend is er een maximum aan Bitcoins die ooit beschikbaar komen. De gelimiteerde hoeveelheid zorgt ervoor dat het op de lange termijn steeds schaarser zal worden. We zien nu al dat steeds meer cryptomunten worden opgekocht door investeringsmaatschappijen en bedrijven die de munt als reserveactiva willen vasthouden. Wanneer het aanbod steeds minder goed kan voldoen aan de vraag, dan zal de koers hierdoor gaan stijgen.
Bitcoin zal op de lange termijn meer waard worden
Op de korte termijn is het dus onduidelijk wat de koers zal gaan doen. Maar voor de lange termijn lijken analisten goed te kunnen onderbouwen waarom zij de uiteindelijke Bitcoinprijs vele malen hoger zien worden dan dat deze op dit moment is.
Deze mening wordt gedeeld door steeds meer vermogensbeheerders en bedrijven. Een bekend voorbeeld hiervan is Strategy, een softwarebedrijf dat inmiddels, onder leiding van Michael Saylor, al 528.185 BTC kocht. Het verwacht dat dit in de toekomst een veelvoud waard zal zijn. Hierdoor hopen ze in de toekomst te zijn beschermd tegen economische moeilijkheden, zoals inflatie en economische depressies.
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen. Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.