Wat kost een 51 procent aanval op het Bitcoin netwerk eigenlijk?

522 totale weergaven

Wat kost het om Bitcoin aan te vallen en het netwerk te gijzelen met een 51 procent aanval? Mitchell, op Twitter ook wel bekend als @MitchellHODL, zocht het voor ons uit. De totale hashrate van het Bitcoin netwerk ligt momenteel op ongeveer 390 EH/s. Om 51 procent van het netwerk te controleren heb je grofweg 199 EH/s aan hashing power nodig.

Hierbij gaat Mitchell uit van een scenario waarin je bestaande hashing power onder controle neemt en geen nieuwe computerkracht in het netwerk brengt, want dan zou de berekening anders zijn.

Wat heb je nodig?

Om dat voor elkaar te krijgen heb je volgens Mitchell genoeg aan 1.411.347 Antminer S19 XPs. Uitgaande van energiekosten van 0,06 dollar per kWu, betaal je per Antminer S19 XPs ongeveer 0,183 dollar (0,06 * 3,05 (verbruik Antminers S19 XPs)).

Dat zou betekenen dat het totaal van je hashing leger 1.411.347 * 0,183 = 258.276 dollar per uur kost. Los van de kosten om die machines onder controle te krijgen, ben je per uur dus meer dan 250.000 dollar kwijt om de aanval te laten draaien.

Volgens Mitchell zou het echter niet logisch zijn om je machines puur en alleen in te zetten om het netwerk stil te laten vallen. "Je kunt er ook voor kiezen om (6 blokken per uur * 6,25 bitcoin per blok * 51 procent) = ~19.125 bitcoin per uur te minen.

Dat zou je een bedrag van 573.750 dollar opleveren. Echt realistisch is het allemaal niet om deze aanval op het netwerk succesvol uit te voeren. Vooral omdat je daarvoor een gigantische hoeveelheid ASICs moet bemachtigen en die apparaten zijn mega schaars op dit moment.

Moeten we ons zorgen maken?

Het lijkt onrealistisch om ons hier zorgen over te maken. De enige echte 51 procent aanval die nog een beetje kans zou maken is als overheden besluiten om alle bitcoin miners ter wereld te confisqueren en vervolgens de controle over het netwerk over te nemen.

Dan nog kun je jezelf de vraag stellen of die overheden er dan niet beter aan zouden doen om simpelweg de bitcoin voor zichzelf te minen, in plaats van het netwerk zo goed als stil te leggen en daarmee bitcoin waardeloos te maken.

In theorie is een 51 procent aanval mogelijk, maar in de praktijk wordt het met de dag moeilijker. De hashrate blijft toenemen en dat maakt het duurder en duurder om dit ooit voor elkaar te krijgen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....

    Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd