Wat voor effect heeft een Bitcoin futures ETF op de koers?

Wat voor effect heeft een Bitcoin futures ETF op de koers?

Gisteren werd het eerste beursgenoteerde bitcoinfonds gebaseerd op futures gelanceerd in Amerika. Wat voor effect heeft dit op de koers van bitcoin?

Bitcoin Strategy ETF

Het ProShares Bitcoin Strategy ETF is formeel het eerste op futures gebaseerde product dat aan een Amerikaanse beurs wordt genoteerd. Het fonds kreeg het tickersymbool BITO en die is te vinden op de New York Stock Exchange.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

En dit product is populair. Op de eerste dag werd er voor bijna $1 miljard aan BITO verhandeld. De eerste 20 minuten waren met $280 miljoen veruit het drukste. BITO-aandelen kwamen voor $40 op de markt, de aandelen sloten uiteindelijk op $41,94, een stijging van 4,85%.

Maar hoe verhoudt dit zich tot de actuele prijs van bitcoin?

Bij BITO is er géén spraken van handel in echte bitcoin. Het is een financieel product op basis van futures op de Chicago Mercantile Exchange (CME). Met een future kun je speculeren op de toekomstige prijs van BTC. Vaak worden deze contracten gedekt door dollars, dat is bij CME ook het geval.

In onderstaande grafiek zien we dat de koers van bitcoin futures op CME voorlopig vrij nauwkeurig de prijs van bitcoin volgt. Het lijkt er dus niet op dat de markt nu ineens flink is opgeschud. Het is nog veel te vroeg om conclusies te trekken, maar voorlopig lijkt er door het ProShares Bitcoin Strategy ETF geen spraken van een grote verandering.

Verschillende belangen

In de wereld van bitcoin en de handel in de digitale munt doen inmiddels miljoenen spelers mee. Van landen als El Salvador tot aan kleine particulieren die sparen voor hun pensioen. En van hedgefondsmanagers tot aan dissidenten wereldwijd, bij veel mensen speelt bitcoin inmiddels een rol in hun (financiële) leven.

Dat betekent ook verschillende belangen. Het is een constanten strijd, want in principe wil iedereen zo goedkoop mogelijk inkopen doen. Met grote spotmarkten en derivatenmarkten als de meest opvallende handelsplaatsen daarvoor.

In de praktijk brengen dit soort nieuwe fondsen opnieuw een nieuwe marktdynamiek naar bitcoin. Je koopt een aandeel in een fonds, maar geen echte bitcoin. Toch kan dit van (kleine) invloed zijn op het sentiment in de markt.

Kortom: interessante tijden. Bitcoin is geen vies woord meer in veel bestuurskamers en steeds meer mensen komen er mee in contact. De bitcoin ETF's hebben qua hype zeker invloed op de koersverloop van de munt. Of het op lange termijn ook invloed gaat uitoefenen valt nog te bezien.

Lees meer over:
Bitcoin ETF

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan