Wereldbank helpt El Salvador niet met Bitcoin

Wereldbank helpt El Salvador niet met Bitcoin

De Wereldbank heeft het verzoek van El Salvador afgewezen om hen te helpen bij de implementatie van bitcoin als wettig betaalmiddel, zo meldt persbureau Reuters.

De internationale geldschieter heeft problemen met een aantal kenmerken van bitcoin: het netwerk zou teveel energie consumeren en de markt is niet transparant genoeg. Komen hiermee de bitcoin ambities op de tocht te staan?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wereldbank wijst verzoek El Salvador af

Tegenover Reuters laat een woordvoerder van de organisatie uit New York weten:

'We willen El Salvador op allerlei manieren te hulp schieten op gebied van transparantie van hun valutamarkt en wet - en regelgevingsprocessen. De overheid heeft ons benaderd om hen te helpen met de implementatie van bitcoin als betaalmiddel, maar we zien tekortkomingen op het gebied van milieuwetgeving en markttransparantie.'

Volgens minister Financiën Alejandro Zelaya hebben ze de Wereldbank inderdaad om 'technische ondersteuning' gevraagd. De overheid wil binnen drie maanden een duaal betaalstelsel realiseren naast de Amerikaanse dollar, een nogal ambitieus doel. Nu de Wereldbank 'nee' heeft verkocht, komt daarmee dat streven in de knel.

Eerder deze maand nam het land het historische besluit om als eerste natie ter wereld bitcoin als wettig betaalmiddel te legaliseren. Binnen sneltreinvaart heeft president Nayib Bukele dit met toestemming van het parlement bewerkstelligd. Inwoners mogen betalen en sparen in bitcoin.

Ook gaat de overheid een ontwikkelingsbank opzetten waarin het 150 miljoen dollar in stopt. De investeringspot in dollars wordt gaandeweg omgewisseld in een bitcoin spaarpot.

IMF

Vorige week liet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook weten dat er 'macro-economische, financiële en wettelijke problemen' rijzen nu het land bitcoin als betaalmiddel wil adopteren. Het IMF kan als kreditverstrekker overigens geen veto uitspreken of een land daartoe besluit.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin El Salvador

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties