Werknemer van Binance zit nog vast: Vrouw doet oproep voor vrijlating

938 totale weergaven

Tigran Gambaryan, een voormalige Amerikaanse federale agent en huidige medewerker van cryptobeurs Binance, is al zes maanden gevangen in een Nigeriaanse gevangenis. Zijn vrouw, Yuki Gambaryan, heeft onlangs een emotionele oproep gedaan via YouTube om aandacht te vragen voor zijn situatie en om hulp te vragen bij zijn vrijlating. Volgens haar lijdt Tigran aan ernstige gezondheidsproblemen, zoals malaria en longontsteking, en heeft hij dringend medische hulp nodig.

Diplomatieke spanningen

De zaak van Gambaryan heeft ook diplomatieke spanningen veroorzaakt. Volgens Richard Teng, CEO van Binance, is Tigran Gambaryan onterecht vastgehouden als onderdeel van een poging om controle over de cryptobeurs uit te oefenen. In een blogpost verklaarde Teng dat de detentie van Gambaryan en zijn collega, Nadeem Anjarwalla, een gevaarlijk precedent schept voor bedrijven wereldwijd. Beide mannen werden in februari van dit jaar door de Nigeriaanse autoriteiten vastgehouden tijdens een bezoek om te overleggen met functionarissen over de regulering van cryptobeurzen.

Yuki Gambaryan beschrijft in haar videoboodschap hoe haar leven en dat van haar kinderen een nachtmerrie is geworden sinds de arrestatie van haar man. Ze benadrukt dat Tigrans gezondheid ernstig is verslechterd en dat hij nu op een punt is gekomen waarop hij niet meer zelfstandig kan lopen. “Hij heeft geen toegang tot de noodzakelijke medische behandelingen en dreigt blijvende schade op te lopen,” zegt ze.

Eerst geen aanklacht, daarna wel

De Nigeriaanse autoriteiten hebben aanvankelijk geen aanklacht ingediend tegen Gambaryan en Anjarwalla, maar later werden zij en Binance aangeklaagd voor belastingontduiking door de Federale Belastingdienst van Nigeria. Terwijl Anjarwalla wist te ontsnappen aan de detentie, werd Gambaryan overgebracht naar een gevangenis beheerd door het Nigeriaanse anti-corruptiebureau. Lokale media melden dat Nigeria de uitlevering van Anjarwalla zoekt, wat verder bijdraagt aan de juridische complicaties rond de zaak.

Teng benadrukt in zijn blogpost dat Gambaryan Nigeria bezocht als een “functionele expert in financiële criminaliteit en capaciteitsopbouw in beleidsdiscussies,” en niet als een besluitvormer of onderhandelaar. Hij roept op tot onmiddellijke vrijlating van Gambaryan en wijst op de bredere gevolgen van zijn detentie voor de bedrijfswereld.

Ondertussen roepen zowel Yuki Gambaryan als de CEO van Binance op tot internationale tussenkomst om ervoor te zorgen dat Tigran zijn gezondheid kan herstellen en terug kan keren naar zijn gezin in de Verenigde Staten.

Lees meer over:
BinancemisdaadNigeria

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...