Wetsvoorstel Argentinië: ‘Ontvangen Bitcoin als salaris moet worden toegestaan’

Bitcoin is ook doorgedrongen tot het Argentijnse congres. José Luis Ramón heeft namelijk een wetsvoorstel ingediend waarin staat dat werknemers hun volledige salaris (of een deel daarvan) in bitcoin moeten kunnen ontvangen.

Salaris in bitcoin

Het gaat daarbij voornamelijk om exporteurs van diensten en mensen die voor hun inkomen afhankelijk zijn van een vaste relatie, zo schrijft bitcoinmagazine.com. De aankondiging heeft een krachtige laatste zin:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Het idee is dat ze hun autonomie kunnen versterken en de koopkracht van hun loon kunnen behouden."

De Argentijnen hebben te maken gehad met waanzinnige hyperinflatie van hun Argentijnse peso. Hierdoor verdampte hun koopkracht van hun spaargeld, terwijl ze er niets aan kunnen doen. Vanuit dit perspectief is bitcoin essentieel: een schaarse valuta die digitaal te versturen is en die voor iedereen toegankelijk is.

Ramón vervolgt:

"Dit initiatief is een reactie op de noodzaak van meer autonomie en het behoudt van de lonen, zonder dat dit leidt tot verlies van persoonlijke rechten of misbruik in het kader van de arbeidsrelatie."

Zuid-Amerika

Bitcoin begint in Zuid-Amerika steeds meer voeten aan de grond te krijgen. Vorige maand werd en El Salvador een wet aangenomen dat van bitcoin een wettig betaalmiddel maakt. Ook Panama en Paraguay lijken (naast Argentinië) steeds nadrukkelijker een plekje vrij te maken voor bitcoin.

Centrale banken (uit het traditionele fiatgeldsysteem) hebben in enkele Zuid-Amerikaanse landen veel schade achtergelaten. Venezuela en Argentinië zijn twee 'goede' voorbeelden. De ontwaarding van de bolívar en de peso had een enorme impact op de samenleving.

Onderstaande grafiek laat het duidelijk zien: "De consumentenprijzen in Argentina stegen met 52,50% in mei 2021 vergeleken met dezelfde maand een jaar ervoor."


source: tradingeconomics.com

Aan de andere kant is bitcoin een decentrale bank. Het is een open protocol zonder rulers maar met rules, die elke ~10 minuten nieuw geld uitgeeft. Maar dan wel volgens een voorspelbaar en transparant uitgifteschema, mét limiet. De 21 miljoen bitcoin als maximale supply is een van de pijlers.

Volgens Acuant heeft slechts 48,7% van de Argentijnse bevolking een bankrekening. Toch heeft 78% toegang tot internet. Wie weet kan bitcoin in dit gat springen en het land verder helpen.

Lees meer over:
ArgentiniëBitcoin nieuws