Bitcoin in Argentinië 75% duurder, mining gekte door goedkope elektriciteit

898 totale weergaven

Bitcoin miners in Argentinië profiteren flink van politieke besluiten waarmee men de economie van het land wil redden. De lokale valuta devalueert hard en de overheid subsidieert elektriciteit. Het blijkt een perfecte combinatie te zijn, waar Bitcoin onder floreert.

Argentinië aan het infuus

Bitcoin mining begint in veel meer landen geopolitieke trekjes aan te nemen. In sommige naties, zoals Kazachstan en Iran, is het onderdeel van de nationale strategie, terwijl andere landen juist een verbod op mining willen, zoals in China en Turkije.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In Argentinië neemt de interesse in Bitcoin mining door een combinatie van factoren toe. Er zijn ultra-lage nutstarieven en de kapitaalcontroles nemen ook toe. Argentijnen zien dit als de perfecte manier deze situatie in hun voordeel te gebruiken.

Tegenover Bloomberg doet Nicolas Bourbon zijn verhaal. Hij heeft ervaring heeft met het minen van digitale valuta in Buenos Aires.

“Zelfs na de correctie van de prijs van Bitcoin zijn de elektriciteitskosten voor iedereen die vanuit hun huis een miner faciliteit, nog steeds een fractie van de totale gegenereerde inkomsten”

Er zijn steeds meer buitenlandse partijen die zich in Argentinië vestigen. Bitfarms uit Canada en China gaat naar verluidt ook farms openen in het Zuid-Amerikaanse land. Vorige maand maakten ze bekend dat ze een deal had gesloten om een vermogen van 210 megawatt af te nemen.

Subsidies

De vraag naar industriële energie wordt niet volledig gedekt door subsidies. Maar de prijs van $0,022 cent per kWh die Bitfarms zegt te betalen voor de elektriciteit, ligt ver onder het tarief van ongeveer $0,06 per kilowattuur dat de industrie betaalt voor het lokale elektriciteitsnet.

Vergeleken met buurlanden is dit ook enorm goedkoop, ten opzichte van het inkomen van de bevolking.

Bitcoin in Argentinië 75% duurder, mining gekte door goedkope elektriciteit

Door kapitaalcontroles mogen individuen slechts voor $200 aan pesos per maand legaal omzetten naar dollars. Terwijl de inflatie met ongeveer 50% per jaar de hele economie doet instorten, is de roep naar een stabiel geldsysteem immens.

Alles wat geen peso is, behoudt zijn of haar waarde. Bitcoin dus ook.

Daarbij gaat het met Bitcoin zelfs nog een stapje verder. De waarde van Bitcoin is gestegen tot 5,9 miljoen peso op de onofficiële markten.

De spotprijs is slechts 3,4 miljoen pesos. Dat is een premium van maar liefst 75%, bínnen één land!

Perfecte combinatie factoren

Je kunt je voorstellen dat dit de perfecte situatie is voor miners: goedkope elektriciteit, een enorme vraag naar sats en kapitaalcontroles met de Amerikaanse dollar-markt. Het is een situatie waarin Bitcoin als schaars, permissiloos, digitaal en oncensuurbaar geld onder floreert.

De elektriciteit is zo goedkoop omdat de politiek hiermee punten wil winnen voor de middenklasse. De goedkope stroomprijzen voor huishoudens zijn een lokkertje. Maar klaarblijkelijk niet alleen voor de bevolking, maar dus ook voor miners.

“De bitcoin die de miners genereren, wordt meestal verkocht tegen de parallelle wisselkoers, maar de stroomkosten worden betaald tegen een gesubsidieerd tarief. Momenteel zijn de inkomsten erg hoog.”

Een woordvoerder van het ministerie van Energie weigerde commentaar te geven op de situatie. Ook de woordvoerder van de Argentijnse belastingdienst houdt zich stil.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Argentiniëmining