Argentijnen vluchten massaal naar Bitcoin als gevolg van hoge inflatie

Het aantal actieve accounts op crypto handelsplatformen in Argentinië is maar liefst vertienvoudigd sinds afgelopen jaar. Dit laat de afdelingshoofd van Binance Zuid-Amerika weten.

De populariteit van Bitcoin en andere cryptovaluta is dus hard aan het toenemen in Argentinië, mede dankzij de hoge inflatie zoeken mensen manieren om hun koopkracht te behouden. Zo laat lokale media weten. ‘Het aantal actieve gebruikers die in cryptocurrencies investeren is sinds 2020 vertienvoudigd’. Dat laat Maximiliano Hintz, de directeur van Binance Zuid-Amerika weten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ontsnappen aan inflatie

De waarde van de Argentijnse peso verliest dagelijks steeds meer zijn waarde. De gemiddelde inflatie van de afgelopen drie jaar was 45% (!). Daarbij komt kijken dat het bruto binnenlands product sinds 2020 zo’n 10% is gedaald.

Dit is de totale toegevoegde waarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten. Normaal gesproken gebruiken de Argentijnen de Amerikaanse dollar als bescherming van de inflatie maar ook dit is niet meer de moeite waard.

Naast extreem lage rentes van lokale banken heeft de overheid namelijk ook een streng limiet gesteld op het inwisselen van de peso naar dollars. Het huidige beleid legt een maximum van 200 dollar per maand dat mag worden omgewisseld.

Door al deze omstandigheden is Bitcoin een logische oplossing voor de Argentijnen. In totaal zijn er nu zo’n twee miljoen handel accounts geregistreerd met een totale populatie van 45 miljoen. Het is geen verrassing dat in andere landen waar de inflatie ook buitengewoon hoog is de interesse in Bitcoin hoog is. Naast andere Zuid-Amerikaanse landen zoals venezuela is er bijvoorbeeld in Turkije en Libanon ook groeiende populariteit.

‘Ik heb oudere klanten die bang zijn geld te bewaren in een termijndeposito bij de bank maar cryptovaluta kopen zonder angst’, laat digital asset specialist Marcos Zocaro weten. Een termijndeposito is een spaarrekening met hogere rente waarbij het geld voor een bepaalde tijd vast staat.

Adoptie gaat hard

In deze tijden van onzekerheid zijn cryptocurrency exchanges ‘een brug geworden voor de mensen zonder financiële educatie ‘ zegt Sebastian Valdecantos. Oprichter van een online krediet systeem.

Ondertussen groeit het gebruik van cryptovaluta ook als betaalmiddel. Veel particulieren en winkels zijn crypto gaan accepteren, van auto’s tot tweede hands kleren. Afgelopen week kwam lokale e-commerce gigant Mercadolibre met het nieuws naar buiten Bitcoin te gaan accepteren als betalingen voor vastgoed.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Argentinië