Wetsvoorstel voor extra belastingen voor bitcoin miners in Kazachstan goedgekeurd

Vorige week is er in Kazachstan een wetsvoorstel goedgekeurd. Daardoor komen er vennootschapsbelastingen voor bitcoin miners. Ook worden er beperkingen ingevoerd qua energieverbruik van de industrie in het hele land.

Mining in Kazachstan

De titel van het wetsvoorstel is: “On Regulating Digital Assets in Kazakhstan”. Het bestaat uit drie stukken en het werd begin deze maand al voorgesteld.

Miners krijgen te maken met energieleverancier KOREM. Ze moeten altijd dezelfde tarieven betalen als andere bedrijven. Er gelden er dus extra belastingen voor miners en op energie.

Volgens de huidige discussies zal het wetsvoorstel ongeveer 500 megawatt (MW) toewijzen aan mining. Bovendien kunnen miners die zich hebben aangemeld bij de overheid alleen stroom van het net kopen als er een overschot is. Volgens schattingen gebruikt de mining industrie momenteel zo’n 1.100 MW.

Afgelopen donderdag was de stemming in het Lagerhuis van het land, wat ook wel bekend staat als de Mazhilis. Na de derde hoorzitting stemde het Parlement in met het wetsvoorstel.

Het voorstel gaat nu naar de Senaat voor een volgende stemronde. Als de Senaat het wetsvoorstel ook goedkeurt, moet de president het ondertekenen, alvorens het definitief een wet wordt.

De Senaat zou nog kunnen stemmen over amendementen, waarna het wetsvoorstel teruggestuurd zal worden naar de Mazhilis.

Exodus na exodus

Lange tijd leek Kazachstan de rol van China op zich te nemen. Het zag een enorme toestroom van miners na de strenge regels vanuit de Oosterburen. Het duurde echter niet lang voordat het elektriciteitsnet onder druk kwam te staan. Nu moet het zo nu en dan zelfs elektriciteit vanuit Rusland importeren.

Mede daardoor stopte KEGOC, de netbeheerder van Kazachstan, in januari voor enkele maanden de levering aan bitcoin mining farms.

Tegelijkertijd werd de aanval op illegale en ongeregistreerde mining bedrijven geopend. Nu komt er met de mogelijke nieuwe wet dus nog meer tegenwind voor de 13% van de rekenkracht van het bitcoin netwerk die zich momenteel in Kazachstan huisvest.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining