Wetswijziging ingediend in VS om Bitcoin als betaalmiddel te stimuleren

In Amerika is er een wetsvoorstel over Bitcoin ingediend door zowel de enkele Republikeinen als Democraten. Het heeft de titel Virtual Currency Tax Fairness Act.

Belastingwet

Het voorstel is om bitcointransacties vrij te stellen van belastingverplichtingen als deze minder dan $200 bedragen. Het idee erachter is om het gebruik van de digitale valuta als ruil- en betaalmiddel in de Amerikaanse economie te stimuleren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Momenteel moet elke winst die wordt verkregen uit de verkoop van cryptocurrency nog worden gerapporteerd als een belastbaar inkomen. Daarbij maakt het niet uit hoe groot het bedrag is. Mede-auteur en Democraat Suzan DelBene vertelt hierover het volgende:

“De verouderde regelgeving rond virtuele valuta houdt geen rekening met het potentieel om het te gebruiken in het dagelijks leven, maar behandelt het meer als een aandeel of ETF.”

“Virtuele valuta zijn de afgelopen jaren echter snel geëvolueerd met meer mogelijkheden om het te gebruiken als betaalmiddel. Deze hele logische wet vermindert de bureaucratie en opent de deur naar verdere innovaties, waardoor uiteindelijk onze digitale economie groeit.”

Het gaat hierbij dus om een wetsvoorstel en moet nog langs het Congres.

Vermogenswinstbelasting

Een andere mede-auteur is Republikein David Schweikert, samen met Darren Soto en Tom Emmer.

“Virtuele valuta hervormt ons leven en de Verenigde Staten moeten dit erkennen en werken aan een eerlijke behandeling in de belastingwetgeving. Dit wetsvoorstel is een belangrijke stap vooruit en het legt ook de basis voor de groei van de digitale economie.”

Momenteel is het nog zo dat als je bitcoin gebruikt als betaalmiddel, dit door de belastingdienst wordt gezien als ‘verkoop’.

De Internal Revenue Service (IRS) is hier heel strikt in en ziet het als een handeling waarbij de betaler een deel van zijn bitcoin inruilt voor een goed of dienst. Daarover moet dan officieel gezien weer vermogenswinstbelasting worden betaald (capital gain tax).

Het is in ieder geval goed om te zien dat het een wetsvoorstel is dat door beide Amerikaanse politieke partijen is ingediend. Bitcoin is daarmee niet per se een speeltje van een politieke kleur.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws