Whale verplaatst $8,6 miljoen aan bitcoin, dat al ruim vijf jaar stil stond

891 totale weergaven

Een bitcoin whale heeft ongeveer 500 BTC verstuurd. Het bijzondere was dat deze coins al ruim vijf jaar onaangeroerd waren.

Bitcoin whale

Deze data is terug te lezen voor iedereen met een eigen bitcoin node (of in blockexplorers, als je hun data vertrouwt). Je kunt ook diensten gebruiken die deze data voor jou analyseren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Analist Maarten van CryptoQuant, die tevens voor Bitcoin Focus.nl schrijft, deelt een grafiek met een indicator genaamd SOAB. Dit staat voor “Spent Output Age Bands” (SOAB). Het laat zien hoeveel coins er zijn verstuurd die binnen een range passen qua moment waarop ze zijn uitgegeven.

De desbetreffende transactie past in de bak met betalingen van coins van tussen de 5 en 7 jaar oud. Dat gebeurt niet heel vaak en daarom is dit een bijzondere transactie.

Whale verplaatst 500 BTC die al ruim vijf jaar stil stonden

Je kunt ook zien waar de betaling naartoe wordt gestuurd. Bij dit soort grote bedragen, gaat het doorgaans om een over the counter (OTC) handelsdesk. Met al deze data kun je ook inzien wat de inflow bij beurzen is die afkomstig is uit ‘oude coins’.

Maarten laat met onderstaande grafiek zien dat de impact van deze betaling niet erg groot is.

Whale verplaatst 500 BTC die al ruim vijf jaar stil stonden

UTXO-muntjes

Bij elke betaling die je doet, creëer je ten minste één nieuwe unspent transaction output (UTXO). Zie het als een muntje die als wisselgeld krijgt bij de supermarkt. Deze kan dan x aantal dagen in jouw portemonnee zitten, alvorens je deze weer uitgeeft bij een andere winkel.

Met fysiek geld weet je de metadata van de munt niet, zoals de dollarwaarde en de precieze datum en tijd op moment dat je deze munt in handen kreeg. Met bitcoin-muntjes (UTXO’s) is dat wel het geval: al deze data staat in de blockchain en kun ook jij met een eigen node verifiëren en analyseren.

Op de website UTXO.live kun je de beweging van UTXO’s op een leuke manier inzien, net als data wanneer de UTXO is aangemaakt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwswhale

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...