Whalemap: “Bitcoin koers op weg naar de 27.000 dollar”

Als het aan de analisten van Whalemap ligt maakt bitcoin zich klaar voor een opleving naar de 27.000 dollar. Om die koers te bereiken moeten we echter boven de 24.724 dollar uitkomen en dat niveau ook bevestigen als een steunzone in de grafiek. We hebben het afgelopen weekend al een kort uitstapje boven de 25.000 dollar gehad, maar datzelfde uur zakten we alweer terug richting de 24.000 dollar.

Op weg naar 27.000 dollar?

Bitcoin is sinds de voorlopige bodem van de bearmarkt van 17.600 dollar aan een voorzichtige klim begonnen. Vanaf dat punt heeft bitcoin met de huidige koers van 24.000 dollar al een koerswinst van 36 procent geboekt. Een indrukwekkend herstel als je bedenkt dat we het hebben over een periode van ongeveer twee maanden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In die klim omhoog heeft bitcoin al verschillende - volgens Whalemap belangrijke - Realized Price niveaus doorbroken. Als eerste moest de 22.042 dollar van de wallets met 1.000 tot 10.000 bitcoin eraan geloven. Vervolgens was de 23.387 dollar van de wallets met 1 tot 10 bitcoin aan de beurt.

Op 24.198 dollar herpakten we de Realized Price van wallets met minder dan één bitcoin en nu staat volgens Whalemap alleen de Realized Price van 24.724 dollar van de wallets met 100 tot 1.000 bitcoin een stijging naar 27.000 dollar in de weg. De Realized Price is overigens de gemiddelde aankoopkoers van de bitcoin in de wallets van een specifiek cohort.

Niet iedereen overtuigd van einde bearmarkt

Niet iedereen is op dit moment overtuigd van het einde van de bearmarkt. "In voorgaande bitcoin bearmarkten is de weerstand op de Realized Price meerdere maanden achter elkaar getest (net als het 200 weeks voortschrijdend gemiddelde). Als bitcoin nu een nieuwe bullmarkt start, dan zou dit de mildste bearmarkt uit de geschiedenis zijn. Een pomp is mogelijk, maar ik verwacht een nieuwe test van de Realized Price", aldus The Chain Reaction in reactie op Whalemap.

Het zou inderdaad kunnen dat bitcoin, net als in het verleden, nog een periode op of rond de Realized Price blijft bewegen. De positieve kanttekening die je daarbij kunt plaatsen is dat de afgelopen bullmarkt ook een stuk milder was dan voorgaande bullmarkten. Het is goed mogelijk dat bitcoin met de volwassenwording van de asset een stukje volatiliteit heeft ingeleverd.

Minder extreme pieken, maar ook minder extreme dalen. Tijdens de weg omlaag in 2022 werd er namelijk ook om een bitcoin koers van 14.000 dollar geroepen, dat zou voor bitcoin namelijk een daling betekenen die qua percentage op gelijke hoogte ligt met die van voorgaande bearmarkten. Tot nu toe lijkt de 17.600 dollar echter de bodem van deze bearmarkt te zijn.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....