Whales bezitten 45% van alle bitcoin

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. Whales

Bitcoin whales roeren hun staart tijdens deze bearmarkt. De afgelopen maand hebben ze circa 140.000 bitcoins gekocht. Dat blijkt uit nieuwe on-chaindata van Glassnode, die ze op Twitter delen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Whales zijn entiteiten met minstens 1.000 bitcoin in hun bezit. Het zijn pseudonieme gebruikers op het netwerk (net zoals iedereen). Exchange adressen zijn uit deze Glassnode data gefilterd. Enkele conclusies:

  • sinds april 2022 zijn entiteiten op het netwerk aan het inkopen, van 'garnalen' (tot 1 bitcoin in bezit) tot whales (met minstens 1.000 bitcoin in bezit).
  • whale entiteiten hebben recent 140.000 bitcoins gemiddeld per maand ingekocht. De laatste keer dat dat gebeurde, was tijdens de bullrun van begin 2021.
  • whales hebben 8,69 miljoen btc in bezit, omgerekend 45,6% van het totaal. Het aandeel van whales ten opzichte van de geminede voorraad is hiermee toegenomen. 
  • ter vergelijking: garnalen hebben 1,12 miljoen btc in bezit.

2. Market Value Realised Value (MVRV)

Kijken we naar andere on-chainindicatoren, dan duiden die ook op een (tijdelijke) bodem.

De Market Value Realised Value (MVRV) is de relatie tussen de totale bitcoin markt en het totaal aan gerealiseerde waarde. De gerealiseerde waarde is het totaal aan alle bitcoin (in dollars), maar dan de laatst bekende waarde op de blockchain.

Heb je ooit voor 50 euro aan bitcoin gekocht en deze niet omgewisseld, dan is de gerealiseerde prijs van jouw bitcoin nog steeds 50 euro.

Uit deze verhouding rolt een cijfer, de zogenaamde Z-score. Hoe lager deze score, dus hoe dichter de market cap op de realized cap ligt, hoe dieper de bodem ligt van de marktprijs. En die ligt momenteel zeer laag, ziet ook on-chainanalist Philip Swift.

3. Entity Adjusted Profit/Loss (NUPL)

Een andere metric die interessant is, is de Entity Adjusted Profit/Loss (NUPL). Deze meet de niet verkochte hoeveelheid bitcoin die historisch is aangekocht en vergelijkt dat met de huidige prijs. Het is een soort winst - en verliesmeter voor de bitcoinmarkt.

Een waarde boven de 0 betekent dat het midden van de markt virtueel een winst realiseert, maar momenteel staat de metric op negatief: - 0.10. Dat staat voor capitulatie.

Whales bezitten 45% van alle bitcoin
bron: Glassnode

Ook Will Clemente ziet dat de diverse indicatoren op de capitulatiestand staan.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...