Whales kochten 77.000 Bitcoin op tijdens prijscrash, volgens Chainalysis

Het grote geld heeft flink geprofiteerd van de harde crash van vorige week, zo concludeert analysebedrijf Chainalysis. Ze traceren geldstromen op de transparante blockchain van Bitcoin, en beschrijven dat whales flink hebben bijgekocht.

Marktrapport Chainalysis

Deze stelling is te lezen in het marktrapport van econoom Philip Gradwell. In het artikel kun je lezen dat de ‘whales’ vorige week in totaal 77.000 bitcoin opkochten. Met de huidige prijs zou dat neerkomen op meer dan $3 miljard.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Chainalysis maakt deze claim op basis van on-chain data. Ze monitoren de transacties, en kunnen dus ook zien als er grote hoeveelheden bitcoin van beurzen worden afgehaald.

Vorige week daalde de prijs van bitcoin van $49.000 tot $30.000. In één uur verloren speculanten door geliquideerde derivatencontracten maar liefst $3,3 miljard. Tegelijkertijd vulden de whales de zakken met duizenden bitcoin.

Eerder berichtten we ook al dat vermogensbeheerders en hedgefondsen bijkochten. Genesis Trading en FalxonX maakten gaven te kennen te hebben bijgekocht.

Winst en verlies

Volgens het rapport van Chainalysis zorgde de crash ervoor dat de weak hands met flink verlies verkochten. Gradwell verklaart dat er 1,2 miljoen BTC met een verlies van 5 tot 25% werd verplaatst. Er zijn zelfs 120.000 bitcoin verstuurd voor een prijs die 25+% lager was dan waarop de bitcoin is ontvangen.

“Dit was echter een kleiner aantal bitcoin dat met verlies werd verzonden dan de crashes van eind 2017 en half maart 2020. Het suggereert dat vorige week niet de ergste capitulatie van houders in de geschiedenis van bitcoin was.”

Onderstaande grafiek illustreert deze uitspraak:

Whales kochten 77.000 Bitcoin op tijdens prijscrash, volgens Chainalysis

Als je kijkt naar de waarde in Amerikaanse dollars, waren de gerealiseerde verliezen wel fors. Het rapport meldt dat er $3,2 miljard aan bitcoin met verlies is verkocht. En hierbij gaat het alleen over coins die 4 tot 13 weken ervoor zijn ontvangen.

Gemiddelde inkoopprijzen

Op de blockchain kun je dus zien wanneer iemand een UTXO ontvangt, en wat de prijs op dat moment is. Je kunt ook zien zodra deze unspent transaction output wordt uitgegeven, waardoor het een spent output wordt.

Op basis van dit dataset en historische prijsgegevens, kun je dus een gemiddelde aankoopprijs van alle bitcoin die er zijn, vaststellen. Volgens het rapport is de prijs van bitcoin het afgelopen jaar veel dichter bij dit gemiddelde terecht gekomen.

Gradwell merkte op dat de gemiddelde aankoopprijs op $37.800 stond. Even kort daalde de koers onder dit getal, maar momenteel is het verschil marginaal.

Whales kochten 77.000 Bitcoin op tijdens prijscrash, volgens Chainalysis

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Chainalysison-chainwhale