‘Whales kochten de bitcoin dip onder $20.000’

De bitcoin prijs is deze zondagavond flink hersteld boven de $20.000. Op moment van schrijven staat de prijs op circa $21.100 op de Bitstamp grafiek. Volgens analysebureau Santiment zijn het vooral grote entiteiten die de dip aan het kopen zijn.

In de onderstaande weekgrafiek is het herstel goed te zien, hoewel het verlies van afgelopen week nog niet helemaal gecorrigeerd is.

bron: Coingecko
bron: Coingecko

Daar waar bitcoin een zeer bewogen week achter de rug heeft, gaat de markt bitcoin de afgelopen 24 uur ook weer waarderen. De week begon behoorlijk bearish door de hawkish uitspraken van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell.

Hij schetste een doembeeld van aanhoudend hoge prijzen in de supermarktschappen, op de huizenmarkt en de energiemarkt. Om die inflatie in te tomen, is het nodig om de beleidsrente te verhogen de komende kwartalen. Dat is bullish voor dollar, maar risicovolle assets zoals bitcoin worden dan juist gedumpt door de markt.

Toen na de Silvergate Bank, dat zaken deed met FTX en gold als een huisbank voor veel bitcoinbedrijven, ook de Silicon Valley Bank (SVB) veel verlieslatende obligaties op de balans heeft, ontstond er paniek. Waarna bitcoin wederom een klap te verduren kreeg, want de markt erkent btc nog (niet) als hedge in tijden van paniek. Bitcoin wordt meegesleurd en beleggers vluchten in de 'veilige' dollar.

Het is er de Amerikaanse overheid alles aan gelegen om een bankencrisis te voorkomen, onder meer minister van Financiën Janet Yellen claimt dat mensen vertrouwen moeten blijven houden in het bancaire systeem. Ze zijn naarstig op zoek naar 'miljarden' om SVB te redden als belangrijke bank voor start-ups in de regio San Francisco.

In eerste instantie reageerde de markt dus afwijzend op bitcoin, maar de stijgende prijs is een simpel gevolg van vraag dan aanbod. Die vraag komt volgens analysebureau Santiment ook van whales, entiteiten met 1.000 bitcoin of meer onder hun hoede.Ze weten hun koopgedrag zo te doseren dat de prijs niet plots flink stijgt, maar kopen gestaag de dips op.

Santiment meldt dat adressen met daarop 10 tot 10.000 bitcoin, een enorme reikwijdte, gezamenlijk ruim 40.000 btc hebben gekocht.

bron: Santiment
bron: Santiment

Wat zeggen andere analisten over de huidige prijsactie? Het onderstaande anonieme account van handelaar Byzantine General ziet dat er op Coinbase driftig wordt gekocht.

Analisten zoals Rekt Capital en de Nederlander Michael van de Poppe zijn bovenal terughoudend en voorzichtig.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwswhale

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...