Amerika zoekt miljarden om Silicon Valley Bank te redden

De Silicon Valley Bank (SVB) is op 10 maart 2023 ingestort, en de Amerikaanse autoriteiten zijn nu bezig met het nemen van “materiële actie” om de impact op het banksysteem te beperken. Zoals de bank al doet vermoeden heeft het veel banden met techbedrijven in met name Silicon Valley. Ook veel bitcoin- of cryptobedrijven zijn direct of indirect slachtoffer van het omvallen van de bank. Dat meldt Reuters.

Er ontstond eerder deze week een bankrun. SVB is inmiddels in handen van Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Zij overzien de volgende stappen in het proces. En dat plan is duidelijk: er moet snel geld worden verzameld.

Ze richten zich daarbij vooral op durfkapitaalfirma’s en regionale banken. SVB’s ineenstorting kan regionale banken in de Verenigde Staten beïnvloeden, en triljoenen dollars aan risico’s op extra bankruns en paniek veroorzaken. Zo ver is het echter nog niet. Wel zorgt het bijvoorbeeld voor problemen bij USD Coin. De uitgever van de stablecoin heeft meer dan $3 miljard staan bij Silicon Valley Bank.

De FDIC is op 11 maart begonnen met de veiling van de bank. Het biedingsproces is slechts enkele uren open, voordat het later op zondag sluit. De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, werkt samen met regelgevers om de ineenstorting van de bank aan te pakken en investeerders te beschermen, maar er wordt geen grote bailout overwogen.

De Amerikaanse autoriteiten zijn zich bewust van de problemen die depositohouders kunnen ondervinden als gevolg van de instorting van SVB, vooral kleine bedrijven die mensen in het hele land in dienst hebben. Het is een belangrijke zorg, en ze werken samen om deze aan te pakken.

Silicon Valley Bank

De Silicon Valley Bank heeft dus een sterke band met de tech- en startupindustrie in Silicon Valley en daarbuiten. Het werd opgericht in 1983 en richtte zich oorspronkelijk op het verstrekken van bankdiensten aan technologiebedrijven. In de afgelopen jaren is het uitgegroeid tot een belangrijke speler in de VC-markt. Niet voor niets zien we veel oprichters, ondernemers en andere techmensen uit die omgeving reageren.

SVB heeft een uniek bedrijfsmodel dat gericht is op het verstrekken van gespecialiseerde bankdiensten aan startups en andere technologiebedrijven. Het heeft een reputatie opgebouwd als een “bank voor startups”, die niet alleen bankdiensten verstrekt, maar ook advies en netwerkmogelijkheden biedt aan haar klanten.

Die naam is nu wel weer snel afgebouwd..

Lees meer over:
Amerikabankdollar

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...