Willy Woo maakt zich zorgen over de toekomst van bitcoin

De populaire on-chain analist Willy Woo zegt dat er één ontwikkeling is die hem zorgen baart met betrekking tot de toekomst van bitcoin. In een nieuw interview met Peter McCormack voor zijn What Bitcoin Did podcast, zegt Woo dat hij zich zorgen maakt over wat hij de "financialisatie" van bitcoin noemt door alle derivaten die men momenteel lanceert.

Volgens Woo bieden derivaten de mogelijkheid om de koers te manipuleren en liquiditeit uit bitcoin te halen.

Wat is het probleem?

Sinds de meer massale lancering van derivaten voor bitcoin in 2019 is de Sharpe Ratio van de digitale munt behoorlijk gedaald, zo stelt Willy Woo. De Sharpe Ratio meet de rendementen van een investering en combineert dat met het risico wat je loopt door in de asset te investeren.

"Bitcoin deed het beter dan iedere andere asset op de planeet. Het haalde een score van 3 tot 4 op de Sharpe Ratio, wat heel hoog is. Nu is die score teruggevallen naar ongeveer 2 of iets dergelijks", aldus Woo.

Volgens de analist begint bitcoin daarmee steeds meer op andere macro-assets te lijken en noemt hij onder andere goud, obligaties en opkomende valuta als voorbeeelden.

"Net als alle andere macro-assets handelt bitcoin binnen een bepaalde range", aldus Willy Woo.

De papieren markt

Door de komst van derivaten is er een markt voor "papieren bitcoin" ontstaan. In principe kun je op papier bitcoin aan mensen verkopen. "De realiteit is dat bitcoin een asset is met een marktwaarde van 500 miljard dollar. Er zijn 21 miljoen bitcoin die deze marktwaarde ondersteunen. Als ik 1 biljoen dollar print, dan kan ik voor 42 biljoen dollar aan bitcoin verkopen. Dat is het probleem op dit moment, de papieren markt groeit [...] en dat is voor mij een groot punt van zorg", aldus Willy Woo.

Ook de komst van een Spot Bitcoin ETF kan daar volgens Woo niet zoveel aan veranderen. "We hebben het nu veel over een ETF; okay we kunnen 21 miljoen bitcoin kopen (eigenlijk 1 miljoen, omdat er maar zoveel beschikbaar zijn) maar ondertussen heb je de papieren markt die een gigantisch vermogen heeft om de koersen te controleren", zo gaat de analist verder.

Alles bij elkaar zijn er volgens Willy Woo dus een paar punten die een kleine bedreiging vormen voor de toekomst van bitcoin. Geen existentiële bedreiging, maar wel ontwikkelingen die het volgens hem lastiger maken om het volledige potentieel van bitcoin te benutten.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....