Witte Huis komt in augustus met rapport over bitcoin mining

Het Witte Huis komt in augustus met een uitgebreid rapport over bitcoin mining in de Verenigde Staten. Het Office of Science and Technology Policy (OSTP) heeft de taak om dit op te pakken. Zij moeten in kaart brengen wat bitcoin mining doet voor het klimaat en de directe omgeving.

De regering van Biden maakt zich klaar om bitcoin miners harder aan te pakken. Maar hoe precies? Dat is nog de vraag. De Amerikaanse politici willen naar eigen zeggen het energieverbruik van bitcoin aan banden leggen. Het gaat specifiek om de CO2-uitstoot van miners

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Problemen

Volgens Bloomberg komen de Verenigde Staten in de problemen met hun klimaatdoelen door BTC. Een pittige stelling waar de miners in Amerika mee moeten dealen. Saillant detail: de afgelopen jaren zijn tientallen miners naar de beurs gegaan met hun aandelen.

Bloomberg ging in gesprek met Costa Samaras. Hij is onderdeel van het departement van Science and Technology Policy. Hij zegt wat je vaker hoort uit deze kringen: er moeten meer regels komen. “Als dit (bitcoin mining, red.) op een zinvolle manier deel gaat uitmaken van ons financiële systeem, is het belangrijk dat het op verantwoorde wijze is ontwikkeld en de totale uitstoot tot een minimum beperkt”, zegt Samaras.

Samaras is van mening dat je het over het energiegebruik van miners moet hebben. Net als veel discussies moet dit volgens hem een ‘klimaat en energie discussie’ zijn.

Het Witte Huis is bezig met een uitgebreid onderzoek. De bedoeling is dat er een uitgebreid rapport komt met richtlijnen en beleidsplannen. Of er uiteindelijk wat mee gedaan wordt valt echter nog te bezien.

Er wordt ook gekeken naar bepaalde claims. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om miners uit te zetten als het netwerk energie tekort komt. De vraag is echter: gebeurd dat wel? Samaras: “We hebben miners zien starten op plaatsen waar de elektriciteitsprijzen laag zijn en ze hebben gunstige industriële tarieven veiliggesteld. Ik zou graag het bewijs willen zien dat een mijntarief tijdens de middagpiek de miners vertraagt.”

Ook wordt gekeken naar vervuiling op het gebied van geluid of lokaal afval. Uiteraard worden ook fossiele brandstoffen meegenomen in de mix.

Het lijkt een kwestie van tijd tot miners in de VS moeten voldoen aan nog strengere regels.

Harde aanpak of zachte hand?

De miners in de Verenigde Staten zullen net als alle andere bedrijven te maken krijgen met klimaateisen. Als je eenmaal de verkeerde stempel hebt als industrie kun je rekenen op meer belastingen en/of kosten.

Jesse Morris, directeur van Energy Web, verwacht geen harde aanpak: “Ik denk dat je het meeste waar voor je geld krijgt met educatie over bitcoin mining.” Morris verwacht dat men met de juiste kennis al een andere aanpak heeft dan zonder.

Morris is overigens niet zonder belang in dit verhaal. De beste man lanceerde recentelijk een puntensysteem om bitcoin miners (en mogelijk andere industrieën) te kunnen beoordelen. Hij verwacht dat je daarmee investeerders al op de ‘juiste’ ideeën kunt brengen.

Lokale kritiek

Er lopen binnen de VS verschillende zaken rondom bitcoin miners in bepaalde gebieden. Zo staan miners in New York onder druk, terwijl andere ondernemers nog door de mazen van de wet weten te springen om grote datacentra te gebruiken voor bitcoin.

In de praktijk is het een moeilijke kwestie. Miners zijn relatief flexibel. Iedereen die aan een container kan komen kan zijn hardware verplaatsen en naar een andere plek brengen in de wereld. Ook zijn er plekken in de VS, zoals Texas, die juist deze industrie naar zich toe wil trekken.

Net als bij vele aspecten rondom bitcoin zien we dat regelmakers wereldwijd het moeilijk hebben. Bitcoin is een nieuw fenomeen dat vaak niet te vangen is in oude of nieuwe wetten.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...