XRP koers schittert door jubileum in meeslepende rechtszaak

20009 totale weergaven
xrp koers

XRP, de cryptomunt van Ripple, stal gisteren de show in het cryptoland. Met een stijging van meer dan 15% was het de beste dag voor de XRP koers in lange tijd. Door de voortdurende rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission zul je wellicht al snel denken dat de koersexplosie werd veroorzaakt door goed nieuws uit de rechtbanken. Niets bleek minder waar te zijn. De XRP-gemeenschap vierde gisteren het jubileum van een grote overwinning, wat de koers deed stijgen.

XRP stijgt hard door juridische overwinning van vorig jaar

XRP ($0.59) luidde gisteren de dag in rond een koers van $0,47. De koers bleef de hele dag stijgen en bereikte tegen de avond een hoogtepunt van zo’n $0,55, wat neerkomt op een totale stijging van 17%. 

De laatste keer dat XRP op een prijs van $0,55 stond was halverwege april, wat de significantie van de stijging onderstreept. Het was zelfs een van de beste dagen voor de XRP koers in heel 2024 tot nu toe..

Grote prijsbewegingen als deze worden bij XRP vaak veroorzaakt door nieuwe ontwikkelingen in de meeslepende rechtszaak met de SEC die al sinds eind 2020 aan de gang is. Gisteren was dit echter niet het geval.

De toezichthouder beschuldigt Ripple van het overtreden van de federale effectenwetgeving. De SEC stelt dat XRP als effect moet worden beschouwd en dat Ripple hiermee onwettig miljoenen dollars heeft opgehaald, aangezien het niet over de juiste licenties beschikt. 

Gisteren vierden XRP-houders dat exact een jaar eerder, op 13 juli 2023, een grote overwinning werd geboekt in de rechtbanken. Destijds oordeelde rechter Analisa Torres dat de verkoop van  XRP op de secundaire markt (handelsbeurzen) niet als effect kan worden gezien. De institutionele verkoop daarentegen wel, en dat is waar de partijen nog over in geschil liggen.

Het jubilieum van deze overwinning werd gisteren groots gevierd en heeft een golf van positief sentiment losgeweekt bij XRP-houders. Desondanks valt de stijging van gisteren in het niet bij de explosieve koersstijging die vorig jaar na de overwinning plaatsvond. Toen verdubbelde de koers bijna tot net onder de $1.

Einde Ripple rechtszaak in zicht

Het laatste hoofdstuk van de juridische strijd lijkt al geruime tijd te zijn opengeslagen. Wanneer er een definitief punt achter de rechtszaak wordt gezet, is echter niet duidelijk. 

De XRP koers wordt al sinds de ingediende aanklacht onderdrukt door de rechtszaak vanwege de onzekerheid die ermee gepaard gaat. De vorige bullmarkt wist XRP niet eens zijn all-time high van begin 2018 te overtreffen.

De SEC heeft een astronomische boete van bijna $2 miljard voorgesteld voor het overtreden van de effectenwetgeving met de institutionele XRP-verkopen. Volgens Ripple ligt dit bedrag echter veel te hoog, en heeft zelfs de vergelijking getrokken met de schikking die de SEC trof met Terraform Labs.Naar verwachting zal het niet lang meer duren voordat rechter Torres met een uitspraak komt waardoor de rechtszaak eindelijk afgerond kan worden. Volgens Fred Rispoli, een bekende advocaat die zich vaker over XRP heeft uitgesproken, zal er deze maand nog een vonnis vallen.

Profiteren van deze prijsstijging? Koop nu XRP!

Nederlandse exchange met web3 wallet

OKX - trade meer dan 150 crypto’s

  • Nieuwe app en Web3 wallet in Nederland
  • Handel met andere traders
  • Verdien rente met crypto leningen
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.

 

Lees meer over:
RippleXRP

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...