XRP fork op komst? Investeerders stellen ultimatum aan Ripple

1014 totale weergaven

Een deel van de mensen met XRP in hun portfolio is woest. Zij vinden dat Ripple moet stoppen met het ‘dumpen van XRP op de markt’. De petitie is ondertekend door bijna 2.500 mensen.

De twitteraar Crypto_Bitlord is initiatiefnemer. Geeft Ripple geen gehoor aan dit verzoek? Dan wil hij XRP forken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Crypto_Bitlord”]Brad Garlinghouse (CEO van Ripple, red.), Joel Katz (CTO van Ripple, red.): jullie hebben 60 dagen om het dumpen van XRP te stoppen. Anders zetten we een community overname in. Als het netwerk echt decentraal is zoals jullie zeggen, dan kunnen wij dat doen.[/penci_blockquote]

De psuedo anonieme actievoerder wil dus of zijn zin, of hij gaat over tot andere maatregelen. Het wordt interessant om te zien hoe ver hij kan komen.

Hij heeft inmiddels aangegeven even weg te gaan van Twitter. XRP heeft veel fans. En wanneer je aan hun investering komt, dan is er de kans dat er een paar tussen zitten die wat minder leuke dingen naar je sturen…

Kun je XRP forken?

De vraag is of je überhaupt XRP kunt forken. Het netwerk van Stellar lijkt er het meeste op. Echter is het geen traditonele fork. Jed McCaleb kopieerde de source code van XRP en gebruikte dat om Stellar op te zetten.

Het protocol startte dus als kopie van de cryptomunt van XRP, maar beide projecten delen geen transactiegeschiedenis.

Een ander, kleiner, voorbeeld is Casinocoin. Ook zij hebben de source code van XRP gekopieerd en zijn vanuit daar gaan bouwen.

Als de plannen van Bitlord en de zijne doorgang vinden, dan lijkt het er dus op dat ze straks de source code gaan gebruiken voor een nieuw project. De kans van slagen? Bijzonder laag..

XRP dumpen

De verkoop van XRP is een belangrijk verdienmodel van Ripple. Het bedrijf biedt financiële instellingen verschillende diensten, waar in sommige gevallen hun eigen cryptomunt een rol speelt. Daardoor komt er steeds meer XRP in de markt. In het tweede kwartaal verkocht Ripple voor $250 miljoen aan XRP.

Daarnaast investeert het bedrijf ook in start-ups. Eerder deze maand ging er nog 1 miljard (!) XRP naar een nieuw bedrijf van een ex-medewerker van Ripple.

Dat resulteert allemaal in meer aanbod. Als de vraag niet bij kan blijven, zien we dus een prijsdaling.

Praktijk

Het ligt in de lijn der verwachting dat Ripple geen gehoor geeft aan het verzoek om minder XRP in de markt te laten stromen. De plannen van Ripple zijn vanaf dag één duidelijk.

Het is een munt die uitgegeven wordt door één partij, die ook nog eens een groot deel van de bestaande munten in bezit heeft. Dan weet je dat je rekening moet houden met beslissingen uit diezelfde partij waar je het misschien niet mee eens bent.

Wel is het pijnlijk voor investeerders die dit niet wisten, maar de topbestuurders van Ripple zullen daar niet genoeg sympathie voor hebben om een winstgevend businessmodel te schrappen.

En dan komen we bij de volgende vraag: kun je XRP eigenlijk wel forken? Wat het antwoord op die vraag ook is: het wordt sowieso een spannende tijd voor de mensen rondom Ripple en hun cryptomunt.

SEC vs Ripple

Ripple is verwikkeld in een strijd met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC onderzoekt of XRP een security (of effect) is. Als dat zo is heeft het grote gevolgen voor Ripple, want je mag niet zomaar een effect uitgeven. Daar zijn regels voor.

Volgens de Britse tegenhanger van de SEC is XRP overigens géén effect.

Brad Garlinghouse voelde zich genoodzaakt een x aantal tweets te wijden aan de huidige ontwikkelingen. Over de XRP-verkopen is hij ook duidelijk: de verkopen helpen volgens hem met het uitbreiden van het ecosysteem van XRP.

Volgens Garlinghouse ligt de inflatie van XRP lager dan die van bitcoin en ether. Met een klein en belangrijk verschil, die twee andere netwerken hebben een duidelijk monetair beleid. Iedereen kan weten en zien wanneer er nieuwe munten op de markt komen. Bij XRP is men afhankelijk van de verkopen van Ripple.

Voor alle berichten van Garlinghouse aangaande dit onderwerp kun je op de tweets klikken.

Bron: Cointelegraph

Lees meer over:
RippleXRP

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...

    Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd