
Ripple’s XRP kreeg afgelopen woensdag een harde tik te verwerken. De prijs ging met meer dan 5% omlaag, en dat had pijnlijke gevolgen voor duizenden handelaren. Maar liefst $14 miljoen is in rook opgegaan.
XRP longs knallen eruit
Op de piek was XRP woensdag bijna $2,26 waard, maar later op de dag was de munt ook voor minder dan $2,13 op te pikken. In totaal is de prijs die dag dus met 5,7% gedaald, en dat heeft handelaren pijn gedaan.
Binnen 24 uur werden er voor maar liefst $14 miljoen aan longposities geliquideerd op de futuresmarkt, zo lieten gegevens van Coinglass zien. Dat is tien keer zoveel als aan shortposities. Een zeldzaam grote liquidatie-imbalance van 1.000%. Dat betekent: veel meer mensen gokten op een prijsstijging, en werden bij een kleine daling hard geraakt.
Liquidaties zijn gedwongen verkopen en kunnen optreden bij handelaren die met geleend geld (hefboom) via de futuresmarkt handelen. Als de prijs de andere kant op beweegt – dus in dit geval omlaag – sluit het handelsplatform automatisch je positie zodra je verlies te groot wordt. En dat gebeurde dus massaal.
De prijsdaling zorgt dan voor een kettingreactie. Veel posities werden noodgedwongen gesloten, dat betekent dat XRP automatisch wordt verkocht op de markt, en daardoor daalt de prijs nog verder.
Volgens analisten was dit een klassieke “flush” — een correctie waarbij de zwakke handen uit de markt worden gedrukt. Daarna veerde XRP snel weer terug boven de $2,20, waar het zich nu nog steeds bevindt.
Belangrijke lessen voor crypto-handelaren
XRP staat, net als iedere andere cryptomunt, bekend om zijn beweeglijke koers. De munt reageert vaak sterk op nieuws of marktontwikkelingen, wat zorgt voor veel volatiliteit. Voor traders betekent dit dat er winstkansen liggen, maar ook dat het risico op verlies groot is – zeker bij het gebruik van hefboomwerking.
Een kleine prijsdaling kan dan al leiden tot liquidaties. Dit zorgt voor extra verkoopdruk en kan de prijs nog verder laten dalen, waardoor de volatiliteit alleen maar toeneemt.
Om jezelf als trader te beschermen is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met hefboomconstructies. Gebruik lage leverage, stel altijd een stop-loss in, en zorg dat je genoeg marge overhoudt. Wees alert op belangrijke prijsniveaus en houd het crypto nieuws in de gaten. En misschien wel het belangrijkste: handel alleen met geld dat je kunt missen.
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen. Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.