Yale en Harvard kochten in 2020 bitcoin via eigen fondsen

Harvard en Yale hebben in 2020 al bitcoin (BTC) gekocht via hun investeringsfondsen. Dat geldt ook voor Brown universiteit en de University van Michigan, zo bericht Coindesk.

Universiteiten stappen in bitcoin

In de VS is het gebruikelijk dat universiteiten een investeringsfonds hebben. Niet alleen om het onderwijs en onderzoek financieel te ondersteunen, maar ook om te beleggen. Ze behoren tot de grootste investeringsmaatschappijen van Amerika en ze hebben stilletjes BTC gekocht via Coinbase de afgelopen jaren. Coindesk baseert zich op twee bronnen voor dit verhaal.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Er zijn er best wel een paar die gekocht hebben en die exposure hebben in cryptovaluta”, zegt een anonieme bron.

Yale en Brown waren niet bereikbaar voor een reactie, terwijl Harvard en de University of
Michigan weigerden commentaar te geven. Ook Coinbase wil er niets over zeggen. In het jaarrapport van Coinbase wordt er wel gerept over “university endowments”, maar namen zijn niet genoemd.

Volgens de bron hebben deze universiteitsfondsen al minstens 18 maanden een rekening bij Coinbase. “Vermoedelijk sinds medio 2019, maar minstens één jaar. Ze hebben in ieder geval leuke winst gemaakt met hun investering”.

De bitcoin prijs is in 2020 met 300% gestegen en ook in 2021 is de prijs toegenomen naar het voorlopige record van $42.000.

De fondsen zijn niet klein. Alleen Harvard beheert al 40 miljard dollar aan assets, terwijl Yale op een vermogen van 30 miljard dollar zit. Michigan heeft 12,5 miljoen dollar, en Brown beheert 4,7 miljard dollar. Het is niet bekend hoeveel percentage deze fondsen in cryptocurrency’s hebben gestoken.

Doorgaans starten grote partijen met een relatief kleine exposure tussen de 0,1% en 1% van het totaal aan beheerd vermogen.

Hedge fondsen

Het is geen verrassing dat de naam Yale genoemd is. Al in 2018 haalde Chief
Investment Officer David Swensen het nieuws door twee cryptofondsen financieel te steunen. Het eerste fonds is gestart door Andreessen Horowitz met daarin 300 miljoen dollar aan kapitaal.

Het tweede fonds heet Paradigm en is opgericht door Fred Ehrsam, medeoprichter van Coinbase en Matt Huang, een voormalige partner bij Sequoia Capital. Andere universiteiten volgden het voorbeeld van Yale door mee te participeren in fondsen, zoals Harvard, Stanford, Dartmouth College, MIT, University of
North Carolina en Michigan.

De tweede bron die Coindesk benut, spreekt over een “grote verandering” de afgelopen maanden.

“We zien dat pensioenfondsen heel dichtbij zijn om exposure te nemen in cryptocurrency’s”.

Ze laten ook Ari Paul aan het woord, medeoprichter van BlockTower Capital en een voormalige investeringsmanager bij de University of Chicago.

“Als ik dit drie jaar had gehoord, dan had ik betiteld als nepnieuws. Maar steeds instituties zijn senang met bitcoin. Ze snappen de technologie en ze kunnen het direct kopen bij partijen zoals Coinbase, Fidelity en bitcoin bank Anchorage.”

Lees meer over:
BTCfondsenstore of value

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...