Zaak over belastingontduiking Michael Saylor gaat door na uitspraak rechter

Een juridische rechtszaak van MicroStrategy is door de Superior Court van het District van Columbia afgewezen. Er liep een claim dat bitcoinbull Michael Saylor belastingen zou hebben ontlopen. Via een rechtszaak wilde het bedrijf dit gevaar afwenden. Dit verzoek is nu afgewezen.

Rechtszaak afgewend

De aanklacht was dat Michael Saylor inkomstenbelasting ontdook. Voormalig procureur-generaal Karl Racine van Washington D.C kwam in autustus 2022 met dit statement.

In oktober poogden Saylor en zijn bedrijf MicroStrategy bij de rechtbank om het tegendeel te bewijzen door bewijs te leveren. Dat verzoek is nu op 28 februari door de rechter afgewezen.

Goed nieuws voor Saylor is echter dat de rechtbank ook de originele claims tegen Saylor en het bedrijf verwierp. De oplossing is nu een geplande statusconferentie op 10 maart 2023. Daarmee is er nog geen definitief uitsluitsel, maar gaat de zaak een andere juridische richting in.

In de zaak zou het gaan om $25 miljoen aan gemiste inkomstenbelastingen. Ook eist men een driedubbele schadevergoeding, civiele boetes en andere vrijstellingen.

Saylor zou hebben gelogen over zijn woonplaats om te voorkomen dat hij inkomstenbelasting moest betalen. De geruchten zijn dat hij deed alsof hij in Florida woonde, door hier onder andere zijn rijbewijs op te halen en ook hier te stemmen tijdens verkiezingen. Intussen zou hij daadwerkelijk in Washington DC leven.

De voormalig CEO van MicroStrategy zou dan meer dan de helft van het jaar ergens anders wonen dan wat hij opgaf. Er is een wettelijke limiet van 183 dagen per jaar opgesteld.

De bewering is ook dat het beursgenoteerde bedrijf op de hoogte was van de frauduleuze stappen van Saylor. Ze hielpen hem om bewijs te leveren dat hij in Florida verbleef.

Tegenverzoek Saylor afgewezen

Het belangrijkste voor nu is dat het verzoek van MicroStrategy door de rechtbank is afgewezen:

“De rechtbank heeft claims tegen de heer Saylor die beweerden dat hij de verschuldigde inkomstenbelasting, rente en boetes niet had betaald niet afgewezen. Een statusconferentie in de zaak is gepland voor 10 maart 2023. De uiteindelijke uitkomst van deze zaak is momenteel niet te bepalen.”

Belangrijke notitie hierbij is: bitcoin is hierbij níet gebruikt om belasting te ontduiken. De bitcoin-miljonair heeft toevallig bitcoin op het moment dat hij de claims aan z’n broek kreeg hangen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!