ZachXBT beschuldigt Circle van uitstellen van actie tegen Lazarus Group cyberaanval
ZachXBT beschuldigt Circle ervan te profiteren van de vertraagde actie bij het blacklisten van fondsen die verbonden zijn met Lazarus Group.
ZachXBT, bekend als blockchain-detective, heeft Circle, de op één na grootste uitgever van stablecoins, ervan beschuldigd te profiteren van transacties die verband houden met de beruchte Noord-Koreaanse hackgroep Lazarus Group. Volgens de beweringen heeft Circle het blacklisten van fondsen die aan de groep zijn verbonden voor ruim vier maanden uitgesteld, wat aanzienlijk langer is dan de andere uitgevers van stablecoins.
Deze ernstige beschuldiging roept zorgen op over de inzet van Circle om illegale activiteiten, zoals het witwassen van geld, in de cryptoruimte te voorkomen.
Tekortkomingen van Circle
ZachXBT heeft op X (Twitter) een boos bericht gedeeld waarin hij Circle bekritiseerde:
Fuck Circle Fuck @jerallaire you do not care at all about the ecosystem except extracting from it.
Not once have you ever blacklisted after a DeFi exploit / hack when there was ample time while you continue to profit off the transactions.
You took 4.5 months longer than every… https://t.co/9TFn11UERU
— ZachXBT (@zachxbt) September 14, 2024
Hierin benadrukte hij de slechte staat van dienst van het platform in het omgaan met DeFi-hacks en -exploits. Hij merkte op dat Circle er consequent niet in was geslaagd adressen te blacklisten die verband hielden met illegale activiteiten, en beweerde dat het bedrijf in plaats daarvan profiteerde van deze transacties. Zo liet hij weten:
“Niet één keer heb je geblacklist na een DeFi-exploit/hack, wanneer er ruim de tijd was, terwijl je bleef profiteren van de transacties.”
Snelle reactie van stablecoin uitgevers
ZachXBT onthulde dat vier uitgevers van stablecoins, Tether, Circle, Paxos en Techteryx, twee adressen die verband houden met de Lazarus Group geblacklist hebben, waar Circle vier maanden over deed. Deze adressen bevatten miljoenen aan verschillende stablecoins, met extra fondsen die bevroren waren door exchanges, waardoor het totale bevroren vermogen op bijna $7 miljoen kwam.
Uit onderzoek blijkt dat de Lazarus Group stablecoins heeft gebruikt om gestolen geld wit te wassen. Zo zijn er aanwijzingen dat de groep tussen 2020 en 2023 succesvol miljoenen dollars heeft witgewassen via stablecoins als USDT en USDC. Dit zorgde voor alarmsignalen binnen de cryptosector. Daarom zorgde de vertraagde reactie van Circle ook voor aanzienlijke kritiek.
Golf van kritiek op Circle
De beschuldigingen van ZachXBT hebben geleid tot een golf van kritiek op Circle en haar CEO, Jeremy Allaire. Critici beweren dat Circle winst boven de integriteit van het crypto-ecosysteem lijkt te stellen, waardoor de publieke beweringen, dat het een conforme en betrouwbare uitgever van stablecoins is, worden ondermijnd.
Daarbij heeft ZachXBT een belangrijk probleem binnen Circle benadrukt, het ontbreken van een team dat omgaat met problemen die door DeFi-hacks of -exploits worden veroorzaakt. Dit gebrek in hun veiligheidsmaatregelen is verontrustend, aangezien er toenemende aandacht is voor stablecoin regulering.
Critici beweren dat Circle, ondanks haar omvang en middelen, er niet in is geslaagd verantwoordelijk te handelen bij de omgang met gestolen of witgewassen geld. Deze zorg wordt urgenter naarmate stablecoins steeds meer verbonden zijn met grote hackgroepen als Lazarus Group.
Wat zijn de gevolgen van de tekortkomingen?
De Lazarus Group heeft naar verluidt miljarden gestolen uit de crypto-industrie door middel van verschillende spraakmakende aanvallen. Er wordt aangenomen dat deze gestolen fondsen de wapenontwikkeling van Noord-Korea ondersteunen.
De voortdurende relatie tussen stablecoins en deze door de staat gesteunde hacks vormt een aanzienlijke uitdaging voor zowel toezichthouders als de bredere crypto-industrie. Hierdoor blijft de toekomst van stablecoins onzeker, ondank dat, zoals we in eerder crypto nieuws noemden, Circle verwacht dat stablecoins mainstream worden.