ZachXBT wint $150.000 beloning voor het ontmaskeren van Martin Shkreli als DJT-tokenmaker

1108 totale weergaven
Donald Trump's crypto stash bereikt $30 miljoen

Blockchain-analyseplatform Arkham heeft een beloning van $150.000 toegekend aan cryptospeurneus ZachXBT. Deze had de primeur dat de controversiële belegger Martin Shkreli de persoon achter de Donald Trump-gebaseerde DJT-token is.

Martin Shkreli persoon achter DJT token

“Deze beloning is opgelost door ZachXBT. Om 23:49 UTC leverde Zach definitief bewijs dat Martin Shkreli de maker is van de $DJT-token,” schrijft Arkham op X. “Bedankt voor het afhandelen van de beloning,” reageert ZachXBT op het bericht.

De DJT-token ging eerder deze week viraal omdat het gerucht ging dat deze directe banden heeft met presidentskandidaat Donald John Trump (DJT). Door dit gerucht steeg DJT op een gegeven moment op dinsdag met meer dan 300%.

Ook Shkreli, een veroordeelde effectenfraudeur, hielp het verhaal de wereld in dat DJT de officiële token van de Trump-campagne is. Hij daagde ook cryptohandelaar GCR uit met een weddenschap van $100 miljoen over de legitimiteit van de DJT-token, waarvan Shkreli later beweerde dat GCR zich had teruggetrokken.

Dinsdagavond laat kondigde Arkham een beloning van $150.000 aan voor de eerste persoon die de identiteit van de maker van DJT kon bewijzen. De bekende blockchain speurder nam de uitdaging aan.

Onthulling

Niet lang daarna plaatst ZachXBT op X dat Shkreli hem een direct bericht had gestuurd waarin stond dat hij de token samen met “Barron” had gemaakt, wat lijkt te wijzen op Barron Trump, de zoon van voormalig president Donald Trump. Er is echter nog geen bewijs dat Barron Trump met Shkreli heeft samengewerkt. Later die nacht gaf Shkreli toe dat hij DJT had gemaakt tijdens een X Spaces die hij organiseerde.

Shkreli kreeg beruchtheid en de bijnaam “pharma bro” in 2015 toen hij als CEO van Turing Pharmaceuticals de prijs van een levensreddend medicijn met meer dan 5.000% verhoogde, waardoor het medicijn veel minder betaalbaar werd voor veel patiënten. In 2017 is Shkreli veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor effectenfraude in een aparte zaak, en begin 2022 is hij vervroegd vrijgekomen.

Volgens Shkreli kan hij bewijzen dat Trump en/of zijn familie betrokken zijn bij de creatie van DJT. De Trump-campagne wilde niet reageren op herhaalde verzoeken van diverse media om commentaar. De prijs van DJT steeg in de afgelopen 24 uur met 20,72% tot $0,01549, volgens gegevens van GeckoTerminal.

Lees meer over:
Donald Trumptoken

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...