Zweden verwelkomt groot aantal bitcoin miners op waterkracht

Zweden heeft een nieuw, door waterkracht aangedreven, Bitcoin mining datacenter verwelkomd. Genesis Digital Assets Limited (GDA), een wereldwijde mining- en datacenteronderneming met meer dan 400 MW aan opwekkingscapaciteit, heeft onlangs een nieuw datacenter in het land geopend. Dit wordt aangedreven door het groeiende overschot aan hernieuwbare energie in Zweden.

De nieuwe faciliteit bevindt zich in het verre noorden van Zweden, waar waterkracht de energievoorziening domineert. Abdumalik Mirakhmedov, de uitvoerend president en oprichter van GDA, vertelde Cointelegraph dat het nieuwe datacenter zich vlakbij het Porjus Hydro-elektrisch Power Station bevindt. “Gezien de nabijheid van het waterkrachtstation verwachten we dat al ons elektriciteitsverbruik wordt aangedreven door hernieuwbare energie,” zei hij.

Dit datacenter heeft een totale capaciteit van ongeveer 8 MW en zal naar verwachting resulteren in een hash-snelheid van ongeveer 155 PH/s. Volgens informatie van GDA zijn er 1.900 mining machines geïnstalleerd in het Porjus datacenter.

Jaran Mellerud, een zakenontwikkelaar bij Luxor Mining en frequente bijdrager aan Cointelegraph, merkte op dat Zweden bijna al zijn elektriciteit haalt uit nucleaire en waterkrachtbronnen, met name in het noorden. Mellerud, zelf afkomstig uit het naburige Noorwegen, verklaarde: “Zweden is een elektriciteitscentrale, die in 2021 per hoofd van de bevolking de vijfde meeste elektriciteit ter wereld produceerde.”

Ondanks dat Bitcoin mining niet erg gebruikelijk is in Zweden vanwege de hoge energieprijzen, zijn de Scandinavische landen uniek. Christian Anders, oprichter van de Zweedse Bitcoin-beurs BT.CX, zei: “Zweden, Finland en Noorwegen hebben regelmatig een overschot aan energie en negatieve energieprijzen, voornamelijk door waterkracht op afgelegen locaties die moeilijk te distribueren zijn.”

Tim Carra, hoofd van Nordic bij GDA, versterkte het belang van Zweden voor de industrie: “Met overvloedige energiebronnen, een pro-innovatie omgeving en een sterk onderwijssysteem dat resulteert in een geweldige innovatiecultuur, geloven we dat Zweden een van de beste landen ter wereld is om Bitcoin te delven.”

Tot slot concludeerde Anders: “Het is geweldig dat er meer miners aar de Noord-Europese landen komen om ons bij deze missie te helpen.”

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropamining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...