Volgens CoinGecko kost het in Nederland gemiddeld $152.163 om één bitcoin te maken

Een analyse van CoinGecko laat zien hoe duur het in verschillende landen is om bitcoin te minen. Nederland staat in de top 10 van duurste plekken.

Allereerst een disclaimer: elke situatie voor iedere miner is uniek, dus je kunt hier geen keiharde conclusies aan verbinden. Toch geeft het enkele interessante inzichten in de dynamieken in de mining-industrie.

Mining kosten analyse

Gemiddeld zou men als onafhankelijke miner ongeveer 266.000 kilowattuur (kWh) aan stroom verbruiken om één bitcoin te minen (of verdienen). Dit proces zou bijna zeven jaar duren.

Volgens Coingecko kost het minen van 1 BTC, op basis van de gemiddelde elektriciteitstarieven van huishoudens, ongeveer $46.291. Dat is 35% meer dan de normale dagprijs van een losse BTC (ten tijde van het onderzoek, in juli).

Daarmee is het direct duidelijk: over het algemeen is winstgevend minen voor een normaal huishouden niet (meer) mogelijk. De kosten kunnen echter wel per land, regio of persoon verschillen.

Europa valt op met de hoogste gemiddelde kosten van $85.767, in tegenstelling tot het laagste gemiddelde in Azië van $20.635. Verder blijkt dat solo-mining gemiddeld genomen in 65 landen mogelijk is.

Volgens CoinGecko kost het in Nederland gemiddeld $152.163 om één bitcoin te maken

Bovenstaand overzicht laat goed zien hoe dit geen keiharde data is. De gemiddelde prijs in de VS ligt veel hoger dan de spotprijs van bitcoin, terwijl toch het gros van de rekenkracht zich in de Verenigde Staten bevindt.

Verder zijn er 9 landen waar mining volledig verboden is en nog eens 42 landen die indirecte regelgeving handhaven.

Het is het duurst in Italië om één bitcoin te maken, namelijk $208.560. Oostenrijk en België complementeren de top drie met een kostprijs van $172.381 en $166.795, gevolgd door Duitsland, Ierland, Litouwen en … Nederland!

In ons eigen kikkerland is de gemiddelde kostprijs geraamd op $152.163.

Let op: er zijn zeker genoeg situaties waarin minen in Nederland wél nuttig is, bijvoorbeeld als je een plantenkas warm wilt houden, stadsverwarming regelt of gewoon slim omgaat met negatieve energieprijzen. Daarnaast ligt het ook aan het type mining hardware je gebruikt en de efficiëntie die deze ASIC levert.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...