Zwitserland blokkeert 223 Russische bankrekeningen, ook cryptocurrency bevroren

Zwitserland gaat actief accounts blokkeren van Russen die handelen bij een bitcoinbeurs in het land. Daarmee volgt het doorgaans neutrale land het voorbeeld van de Europese buren. Het is een reactie op de gebeurtenissen in Oekraïne.

Let op! Het gaat dus niet om een algeheel verbod voor Russen om te handelen in bitcoin binnen Zwitserland. Het Ministerie van Financiën meldt dat zij 223 Russen de toegang tot hun bankrekening hebben ontzegd. Bij die maatregelen hoort ook het bevriezen van eventuele fondsen bij cryptobeurzen. Dat meldt de Financial Times.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Noodzakelijk

Een ambtenaar van het ministerie van Financiën vertelt tegenover de Financial Times dat deze stap noodzakelijk is. Naar eigen zeggen is het bedoeld om de lokale industrie te beschermen en de integriteit te waarborgen. Zwitserland heeft volgens CV VC meer dan 1.000 ‘blockchain bedrijven’ in het land.

Voor de goede orde: het is níet mogelijk voor een land of ministerie om transacties op het netwerk van bitcoin te blokkeren. Wel kun je het moeilijk maken om via de traditionele wegen bitcoin te kopen.

Dat lijkt men in Zwitserland ook wel door te hebben: “Als iemand zijn private keys zelf vasthoudt, waar dan ook, zal het vrijwel onmogelijk zijn om ze te identificeren. Maar als ze cryptodiensten gebruiken – fondsen, uitwisselingen, enzovoort – kunnen we ons richten op deze servicepunten.”

Er zijn overigens (zeker voor overheden) wel manieren om geldstromen op het netwerk van BTC in kaart te brengen. Er zijn verschillende surveillancebedrijven in staat om bepaalde personen op het netwerk op te speuren. Dat is echter lang niet altijd effectief.

In de meeste landen is tot nu toe geen spraken van een algeheel verbod voor Russen op bijvoorbeeld cryptobeurzen. Eerder gaven grote beurzen als Binance, Coinbase en Kraken al aan dat zij níet preventief Russen gaan weren.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...