Zwitserse centrale bank: ‘Bitcoin is een heel interessant concept’

De vicepresident van de Swiss National Bank (SNB) Martin Schlegel zorgde voor opschudding binnen de bitcoin-gemeenschap door de digitale munt "een heel interessant concept" te noemen op nationale televisie. Veel meer kwam er overigens niet uit, want Schlegel moest de zin afmaken: "Ik zie bitcoin als..."

Zegt veel over de Zwitsers

Het zegt echter veel over de Zwitsers dat de vicevoorzitter van de centrale bank zich op televisie op deze manier durft uit te spreken over bitcoin. Dit zul je van een ECB-medewerker of iemand van de Federal Reserve niet zo snel horen.

Op zich is dat ook niet erg, maar het is ook wel interessant om te zien dat er nog centrale banken zijn waar men wel de vrijheid heeft om dit soort uitspraken te doen.

Bitcoin is voor iedere centrale bankier waarschijnlijk een interessant concept, omdat het de enige digitale valuta ter wereld is die ze niet kunnen controleren.

De uitspraak van Schlegel maakt overigens nog niet duidelijk of de Zwitserse centrale bank pro- of anti-bitcoin is. Gezien de oncontroleerbare aard van bitcoin zal het zeer waarschijnlijk om het tweede gaan.

Kan de Zwitserse centrale bank investeren in bitcoin?

Opvallend genoeg is Schlegel niet de eerste medewerker van de Zwitserse centrale bank die commentaar geeft op bitcoin. Voorzitter Thomas Jordan liet zich eerder al uit over de mogelijkheid dat de centrale bank bitcoin zou adopteren als een reservevaluta in april 2022.

Die uitspraken gingen vooraf aan twee open brieven van Bitcoin Suisse, waarin de adoptie van bitcoin door de centrale bank werd aangeprezen. Destijds legde Jordan uit dat bitcoin nog niet voldoet aan de eisen niet nodig zijn om de valuta toe te voegen aan de reserves van Zwitserland.

Jordan liet echter weten dat de Zwitserse centrale bank snel kan opereren als die opvatting over bitcoin wijzigt. "We kunnen de technische en operationele omstandigheden relatief snel regelen als we overtuigd zijn dat bitcoin op onze balans thuishoort", aldus Jordan.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....