Zwitserse centrale bank: ‘Bitcoin kopen is geen probleem, maar het voldoet niet aan de eisen’

De centrale bank van Zwitserland gaat voorlopig geen bitcoin (BTC) kopen. De voorzitter van de Zwitserse Nationale Bank geeft echter wel aan dat kopen van bitcoin zelf geen probleem is.

In gesprek met Reuters laat Thomas Jordan een aantal opmerkelijke punten horen. “Bitcoin kopen is geen probleem voor ons, we kunnen dat direct doen of we kunnen financiële producten op basis van bitcoin kopen”, zegt Jordan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De technische zaken zijn volgens de bankier snel te regelen. Maar dat lijkt voorlopig nog niet aan de orde. Jordan: “Dat is mogelijk als we overtuigd zijn dat we bitcoin moeten hebben.”

Nog geen stap naar bitcoin

Jordan ziet voorlopig echter nog niets in een stap richting bitcoin als reserve asset: “Vanuit het huidige perspectief geloven we niet dat bitcoin voldoet aan de vereisten van valutareserves, daarom hebben we tot nu toe besloten om bitcoin niet op onze balans te hebben.”

Zwitserland staat bekend om hun losse beleid rondom bankrekeningen en geld in het algemeen. Tegelijkertijd is het bankgeheim zoals vroeger niet meer aan de orde.

Opmerkelijk detail: Ook zit de Bank voor Internationale Betalingen in Bazel, Zwitserland. Deze organisatie kun je omschrijven als een centrale bank voor centrale banken.

Centrale banken met een eigen munt en dus een eigen monetair beleid zijn de natuurlijke vijand van bitcoin. Het lijkt dus niet logisch dat bitcoin snel op de balans van de Zwitserse Nationale bank belandt.

Allicht verandert het standpunt van de Zwitserse Nationale Bank als bitcoin netwerk en qua prijs nog verder is gegroeid.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsZwitserland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...