Pieter Jan Datema (Crypto2Cash): “Bitcoin is toekomst van internationale betalingen”

In deze kersverse aflevering is Pieter Jan Datema van Crypto2Cash te gast, een succesvolle ondernemer binnen de internationale bitcoin en crypto industrie.

Crypto2Cash over DNB, Estland en bitcoin

Crypto2Cash is wereldwijd marktleider in het omwisselen van cryptovaluta in fiat geld. Datema heeft tientallen jaren ervaring op de financiële markten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zo was hij medeoprichter van de Nederlandsche Betaal & Wissel Maatschappij en mede-CEO van de Deense Saxo Bank.

Het bedrijf verhuist naar Estland, omdat het registratieproces in
Nederland heel stroef verliep. “Je moet een economische afweging maken,
want vanuit Estland kunnen we efficiënter opereren en dat is ook gunstig
voor onze klanten.”

Crypto2Cash is goed voor “tientallen miljoenen” euro’s aan volume in
2020 en 98% van de klanten zijn afkomstig buiten Nederland, met name in
het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. Het bijzondere is dat Crypto2Cash de grote hoeveelheid aan fiat valutaparen heeft. Zo heeft hij klanten in Zuid-Afrika, maar ook Zwitserland en Scandinavië.

Ze hebben daarmee een gat in de markt gevonden, ook omdat beurzen werken met betaallimieten per type klant en per dag. “Bij ons kan iemand 20 euro aan bitcoin omzetten in euro, maar ook enkele miljoenen euro’s als het moet. Iets wat binnen één werkdag in Europa geregeld is.”

Datema kan bogen op jarenlange ervaring op de internationale valutamarkt en heeft dus nooit een tekort aan liquiditeit op zijn platform omdat hij de kanalen kent.

Cryptowet en Estland

Datema vertelt dat ze het interne compliance proces voor de verplichte registratie voor de cryptowet helemaal goed op orde hadden. Ze hadden forensische
software van onder meer Chainalysis geïnstalleerd en transacties op het wisselplatform werden 24/7 gemonitord.

Bovendien was er een goede samenwerking met zowel de Financial Intelligence Unit, de fiscale opsporingsdienst de FIOD en de nationale politie in het melden van verdachte transacties.

Hij vertelt dat de autoriteiten door hun melding één klant tegen de lamp liep die nog 20 jaar celstraf had openstaan.

“Elke transactie boven de 12.500 euro wordt gemeld bij de FIU. Dat doen wij, maar ook vele andere cryptobedrijven pro-actief aan mee. Wij hadden onze spullen goed op orde. Instanties kregen binnen 24 uur en vaak sneller antwoord op een verzoek.”

Toch waren het incidenten, want minder dan 1% van de transacties had volgens Datema ‘een luchtje’.

Hij merkte bij de toezichthouder De Nederlandsche Bank dat deze de sector niet echt handvaten bood tijdens het registratieproces. “Je moet het zelf uitzoeken en verzinnen en vervolgens gaan zij het beoordelen. Dat is ook een leerproces aan hun kant geweest.”

Op een gegeven moment maakt hij ook een economische afweging, ook omdat een dochterbedrijf van Crypto2Cash al een licentie heeft in Estland, wat circa 10.000 euro per jaar kost. Ter vergelijking: een registratie (een opstap naar een licentie) kost in Nederland circa 100.000 euro per jaar.

“We stuurden ruim 35.000 e-mails naar onze klanten en die waren blij dat we om deze reden ook gingen verhuizen. Want zij wisten ook: een aanbieder met hogere compliance kosten rekent deze kosten ook weer door naar de klant.”

Datema opereerde bewust in Nederland en wilde uitgroeien van 6 man personeel naar 20 tot 25 man personeel. Maar dat verhaal is nu voorbij.

“Die werkgelegenheid maar ook de kennis die we hebben opgedaan én de winst en belastingen die we in de toekomst afgedragen, die zijn nu weg uit Nederland.”

Hij werd in Estland door de toezichthouder met open armen ontvangen zowel door de toezichthouders als door de sector aldaar.

“Ze zijn in die landen veel meer gewend om in crypto te denken. De overheid heeft daar ook een grote schoonmaak gehouden en de compliance eisen zijn behoorlijk opgeschroefd.

Estland valt onder dezelfde Europese richtlijnen als Nederland en in onze bedrijfsprocessen verandert qua compliance niets want dat was al op orde.”

Datema vindt het een goede zaak dat Bitonic de cryptowet door een Nederlandse rechter wil laten toetsen.

“Ik vind het erg sterk wat Bitonic gedaan heeft. Eerst je laten registreren en vervolgens de wet uitdagen. Want doe je zoiets vooraf, dan ontvang je een negatief advies van de DNB.”

“Bitcoin en crypto is volgende stap”

Volgens Datema zijn Bitcoin en andere cryptocurrency’s een volgende stap in de ontwikkeling van geld.

Je had eerst schelpen, munten, plastic en nu is het digitaal. Je kunt als toezichthouder dat niet blijven wegduwen. Dit is de nieuwe economie en je zou dat moeten omarmen. De komende 20 tot 50 jaar hoort dit erbij, als store of value maar ook als betaalmiddel”.

Volgens hem vinden centrale banken en overheden cryptocurrency’s spannend omdat simpelweg de voorraad niet beïnvloedbaar is.

“Overheden drukken duizenden miljarden dollars en euro’s bij. We geven uit en leggen de pijn bij de volgende generaties neer. Je gaat een vlucht krijgen van de normale economie naar de nieuwe economie.

Het is niet normaal wat er aan nieuw geld is en wordt bijgedrukt zowel in Europa als in Amerika. Dat is ontzettend opportuun en een van de scenario’s is hyperinflatie.

In de jaren twintig van de vorige eeuw in de Weimar Republiek was binnen drie weken het vertrouwen kwijt in de Mark! De economie valt in één keer om en ik ben daar ook wel bang voor, de ellende en de werkloosheid.”

Volgens Datema is het sterke aan onder meer Bitcoin dat de voorraad te voorspellen is en eindig is. Er zijn 21 miljoen Bitcoin. En ook in de reële economie heeft blockchaintechnologie toekomst, bijvoorbeeld in het verwerken van internationale betalingen.

“We zijn nu afhankelijk van SWIFT, een traag betaalsysteem, maar via de blockchain zijn internationale betalingen zo te regelen. Er is nog een geweldige efficiëntieslag te maken.”

Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door: Knaken en Coinmotion.

Luister de hele podcast hieronder. Enjoy!

Anchor

Youtube

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...