Pieter Jan Datema (Crypto2Cash): "Bitcoin is nieuw geld, DNB houdt het tegen"

In deze kersverse aflevering is Pieter Jan Datema van Crypto2Cash te gast, een succesvolle ondernemer binnen de internationale bitcoin en crypto industrie.

Crypto2Cash over DNB, Estland en bitcoin

Crypto2Cash is wereldwijd marktleider in het omwisselen van cryptovaluta in fiat geld. Datema heeft tientallen jaren ervaring op de financiële markten.

Ga aan de slag bij Bitvavo en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 

Zo was hij medeoprichter van de Nederlandsche Betaal & Wissel Maatschappij en mede-CEO van de Deense Saxo Bank.

Het bedrijf verhuist naar Estland, omdat het registratieproces in Nederland heel stroef verliep. "Je moet een economische afweging maken, want vanuit Estland kunnen we efficiënter opereren en dat is ook gunstig voor onze klanten."

Crypto2Cash is goed voor "tientallen miljoenen" euro's aan volume in 2020 en 98% van de klanten zijn afkomstig buiten Nederland, met name in het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. Het bijzondere is dat Crypto2Cash de grote hoeveelheid aan fiat valutaparen heeft. Zo heeft hij klanten in Zuid-Afrika, maar ook Zwitserland en Scandinavië.

Ze hebben daarmee een gat in de markt gevonden, ook omdat beurzen werken met betaallimieten per type klant en per dag. "Bij ons kan iemand 20 euro aan bitcoin omzetten in euro, maar ook enkele miljoenen euro's als het moet. Iets wat binnen één werkdag in Europa geregeld is."

Datema kan bogen op jarenlange ervaring op de internationale valutamarkt en heeft dus nooit een tekort aan liquiditeit op zijn platform omdat hij de kanalen kent.

Cryptowet en Estland

Datema vertelt dat ze het interne compliance proces voor de verplichte registratie voor de cryptowet helemaal goed op orde hadden. Ze hadden forensische software van onder meer Chainalysis geïnstalleerd en transacties op het wisselplatform werden 24/7 gemonitord.

Bovendien was er een goede samenwerking met zowel de Financial Intelligence Unit, de fiscale opsporingsdienst de FIOD en de nationale politie in het melden van verdachte transacties.

Hij vertelt dat de autoriteiten door hun melding één klant tegen de lamp liep die nog 20 jaar celstraf had openstaan.

"Elke transactie boven de 12.500 euro wordt gemeld bij de FIU. Dat doen wij, maar ook vele andere cryptobedrijven pro-actief aan mee. Wij hadden onze spullen goed op orde. Instanties kregen binnen 24 uur en vaak sneller antwoord op een verzoek."

Toch waren het incidenten, want minder dan 1% van de transacties had volgens Datema 'een luchtje'.

Hij merkte bij de toezichthouder De Nederlandsche Bank dat deze de sector niet echt handvaten bood tijdens het registratieproces. "Je moet het zelf uitzoeken en verzinnen en vervolgens gaan zij het beoordelen. Dat is ook een leerproces aan hun kant geweest."

Op een gegeven moment maakt hij ook een economische afweging, ook omdat een dochterbedrijf van Crypto2Cash al een licentie heeft in Estland, wat circa 10.000 euro per jaar kost. Ter vergelijking: een registratie (een opstap naar een licentie) kost in Nederland circa 100.000 euro per jaar.

"We stuurden ruim 35.000 e-mails naar onze klanten en die waren blij dat we om deze reden ook gingen verhuizen. Want zij wisten ook: een aanbieder met hogere compliance kosten rekent deze kosten ook weer door naar de klant."

Datema opereerde bewust in Nederland en wilde uitgroeien van 6 man personeel naar 20 tot 25 man personeel. Maar dat verhaal is nu voorbij.

"Die werkgelegenheid maar ook de kennis die we hebben opgedaan én de winst en belastingen die we in de toekomst afgedragen, die zijn nu weg uit Nederland."

Hij werd in Estland door de toezichthouder met open armen ontvangen zowel door de toezichthouders als door de sector aldaar.

"Ze zijn in die landen veel meer gewend om in crypto te denken. De overheid heeft daar ook een grote schoonmaak gehouden en de compliance eisen zijn behoorlijk opgeschroefd.

Estland valt onder dezelfde Europese richtlijnen als Nederland en in onze bedrijfsprocessen verandert qua compliance niets want dat was al op orde."

Datema vindt het een goede zaak dat Bitonic de cryptowet door een Nederlandse rechter wil laten toetsen.

"Ik vind het erg sterk wat Bitonic gedaan heeft. Eerst je laten registreren en vervolgens de wet uitdagen. Want doe je zoiets vooraf, dan ontvang je een negatief advies van de DNB."

"Bitcoin en crypto is volgende stap"

Volgens Datema zijn Bitcoin en andere cryptocurrency's een volgende stap in de ontwikkeling van geld.

"Je had eerst schelpen, munten, plastic en nu is het digitaal. Je kunt als toezichthouder dat niet blijven wegduwen. Dit is de nieuwe economie en je zou dat moeten omarmen. De komende 20 tot 50 jaar hoort dit erbij, als store of value maar ook als betaalmiddel".

Volgens hem vinden centrale banken en overheden cryptocurrency's spannend omdat simpelweg de voorraad niet beïnvloedbaar is.

"Overheden drukken duizenden miljarden dollars en euro's bij. We geven uit en leggen de pijn bij de volgende generaties neer. Je gaat een vlucht krijgen van de normale economie naar de nieuwe economie.

Het is niet normaal wat er aan nieuw geld is en wordt bijgedrukt zowel in Europa als in Amerika. Dat is ontzettend opportuun en een van de scenario's is hyperinflatie.

In de jaren twintig van de vorige eeuw in de Weimar Republiek was binnen drie weken het vertrouwen kwijt in de Mark! De economie valt in één keer om en ik ben daar ook wel bang voor, de ellende en de werkloosheid."

Volgens Datema is het sterke aan onder meer Bitcoin dat de voorraad te voorspellen is en eindig is. Er zijn 21 miljoen Bitcoin. En ook in de reële economie heeft blockchaintechnologie toekomst, bijvoorbeeld in het verwerken van internationale betalingen.

"We zijn nu afhankelijk van SWIFT, een traag betaalsysteem, maar via de blockchain zijn internationale betalingen zo te regelen. Er is nog een geweldige efficiëntieslag te maken."

Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door: Knaken en Coinmotion.

Luister de hele podcast hieronder. Enjoy!

Anchor

Youtube

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

"Bitcoin dipt naar $52.600, maar nemen bulls vandaag over?"

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

‘Laser Eyes de oorzaak van daling Bitcoin (BTC)’, zegt Peter Brandt

Bitcoin zit momenteel in een correctie van zo’n 17% vanaf de laatste all-time high van ruim 64.000. Doorgewinterde handelaar...

391.000 Turkse beleggers gedupeerd door bitcoin oplichter

De handel bij de Turkse bitcoin - en cryptobeurs Thodex is plots gestopt. 391.000 klanten kunnen niet meer bij hun tegoeden,...

Bitcoin dominantie daalt onder 50%, market cap onder 1 biljoen dollar

De bitcoin dominantie in de markt is gedaald onder de 50%. Het is ruim drie jaar geleden dat hier sprake van was. Ook de tota...

Bitcoin Update: daalt prijs door richting $50.000?

Bitcoin (BTC) beleeft een roerige week. We bekijken de grafieken en bespreken de mogelijke scenario's. Sinds de crash op 18 a...

Verboten! Britse bank weigert bitcoin klanten te helpen

NatWest weigert klanten die transacties met bitcoin of andere cryptomunten faciliteren. Denk bijvoorbeeld aan een broker of b...

Binance in het vizier van Europese toezichthouders door aandelen Tesla en Coinbase

Cryptobeurs Binance heeft de interesse van Europese regelgevers op hun hals gehaald na de lancering van getokenizeerde aandel...

'Bijna 50% Nederlanders wil bankrekening voor digitale euro'

Circa de helft van de Nederlanders staat open voor een betaalrekening voor digitale euro's. Dat blijkt uit onderzoek van de N...

'Bitcoin kan goed zijn voor het milieu', volgens onderzoek Square

Financieel dienstverlener Square heeft gisteren een whitepaper gepubliceerd, waarin het bedrijf schetst hoe Bitcoin de mogeli...

BitMEX 'boefjes' slaan nieuwe weg in met legitieme Bitcoin diensten

Het roer gaat om bij derivatenbeurs BitMEX. Het handelshuis raakte in 2020 verzeild in verschillende rechtszaken met Amerikaa...

Lees meer

Net binnen

Communistische partij Cuba gaat serieus naar cryptocurrency's kijken

De Communistische Partij in Cuba lijkt niet onwelwillend naar bitcoin te kijken. Afgelopen weekend nam de regering een voorst...

‘Laser Eyes de oorzaak van daling Bitcoin (BTC)’, zegt Peter Brandt

Bitcoin zit momenteel in een correctie van zo’n 17% vanaf de laatste all-time high van ruim 64.000. Doorgewinterde handelaar...

Bitcoin fonds van Morgan Stanley haalt $29 miljoen op in 2 weken

Het nieuwe bitcoin fonds van Morgan Stanley is al een van de grootste fondsen van de bank als je kijkt naar het aantal invest...

Binance in het vizier van Europese toezichthouders door aandelen Tesla en Coinbase

Cryptobeurs Binance heeft de interesse van Europese regelgevers op hun hals gehaald na de lancering van getokenizeerde aandel...

BUX haalt 67 miljoen euro op, WeChat eigenaar doet mee

BUX heeft 80 miljoen dollar (67 miljoen euro) opgehaald aan nieuwe investeringen. De Nederlandse broker biedt ook cryptovalut...

Lees meer