Marc van der Chijs in Hup Bitcoin: ‘China gaat mining ontmoedigen’
China gaat de komende jaren het minen van Bitcoin ontmoedigen dan wel uitfaseren. Dat zegt de Nederlandse ondernemer en bitcoiner Marc van der Chijs in een kersverse uitzending van de Hup Bitcoin Podcast.
De in Canada woonachtige Nederlander vierde diverse zakelijke successen in China en spreekt dagelijks zakelijke contacten in het land. Ook staat hij te boek als iemand die de internationale mining industrie goed kent. Zo is hij medeoprichter van de Canadese mining firma Hut 8, waar hij nog steeds aandeelhouder van is.
We ontkomen er ook niet aan om de fikse dip prijsdip naar $30.000 te bespreken en de acties van Tesla-topman Elon Musk te duiden.
Dat en nog veel meer komt ter sprake in deze nieuwe Hup Bitcoin met Wessel Simons achter de mic. Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Knaken.nl.
Veel luisterplezier!
Hup Bitcoin #101 met Marc van der Chijs
Hoe heeft hij de huidige dip naar $30.000 ervaren eigenlijk?
Van der Chijs: ”Ik had het eigenlijk niet verwacht dat de prijs nog onder de $50.000 zou komen. Maar bitcoin is onvoorspelbaar op de
korte termijn en voorspelbaar op de lange termijn. De weg naar 1 miljoen dollar per bitcoin is géén rechte weg, maar er één met valkuilen en ravijnen. Dit is toch wel een ravijn.
Maar zoom een beetje uit en het valt wel mee: we zitten op dezelfde prijs als in januari dit jaar. Voor iemand die nieuw is, zal het slikken zijn. Maar dit soort correcties komen in elke bullrun wel één of twee keer voor.
Ik voorzie nog steeds een prijs van minstens $150.000 per bitcoin voor 2021. Dat komt omdat bitcoin schaars is en de vraag ernaar blijft toenemen. Zelfs prijsniveaus van $250.000 tot $300.000 sluit ik niet uit. Vraag vanuit zakelijke investeerders gaat zeker helpen, net zoals een bitcoin exchange traded fund (ETF) die er in Amerika gaat komen.”
De bitcoin prijs is inmiddels redelijk hersteld tot ~$40.000. Op de Coinbase exchange was er sprake van een premium op de prijs op woensdagavond. Dat betekent dat de vraag bij deze Amerikaanse exchange zeer hoog lag. Een verschil van bijna $3.000 tot zelfs $4.000 ten opzichte van Binance.
Het is een signaal dat hedgefondsen, assetmanagers en ook instituties de dip wilden kopen. Van der Chijs ziet vooral toekomst in bedrijven die bitcoin op de balans zetten zoals MicroStrategy en institutionele beleggers zoals verzekeraars die het voor de lange termijn aanhouden.
Hij zegt: ‘Een ETF zorgt voor veel meer interesse in bitcoin. Eerlijk gezegd zie ik BTC nooit meer onder de $20.000 komen. Dat acht ik onmogelijk’.
Dan was er ook Elon Musk die veelvuldig in het nieuws kwam.
Van der Chijs: ”Tesla heeft besloten om bitcoin niet meer als betaalmiddel te accepteren. Dat is volgens mij gebeurd onder druk van de Amerikaanse overheid. Die heeft gezegd: wil je kans maken op zogenaamde CO2-certificaten, dan moet je bitcoin laten vallen als betaalmiddel. Dat hebben ze geslikt, maar ze houden nog steeds BTC als kasreserve aan. De komende kwartaalrapportage moet blijken of ze bijgekocht of verkocht hebben.
Daarnaast denk ik dat Elon Musk bitcoin niet volledig begrijpt. Die man doet al zoveel, je kunt ook géén expert zijn op alle
gebieden. Hij begrijpt niet hoe het protocol werkt, of mining. En ten derde speelt het trollen op Twitter ook een rol. Als rijkste man ter
wereld probeert hij een heel leger aan Dogecoin fans te creëren.
Maar dat project is een grap. Mensen weten niet wat ze kopen en ik vind het niet ethisch van hem. Ik werk principieel niet met pumpers en dumpers. Wat hij nu doet met dogecoin en bitcoin vind ik niet juist,
ik vertrouw hem niet meer, hoe geniaal hij ook mag zijn. Het is slecht voor het merk Tesla en ik wil geen Tesla meer rijden, ook al hebben ze de beste software van alle elektrische auto’s.”
Drie brancheorganisaties uit de bancaire sector van China herhaalden opnieuw een verbod uit 2017. Hoe interpreteer je dat?
Van der Chijs: ”Je mag in China bitcoin bezitten en zelfs verkopen, maar beurzen zoals Binance mogen er niet gevestigd zijn. Chinezen weten wel creatieve manieren te vinden om toch aan BTC te komen. Een van de manieren is investeren in een mining pool. Je stopt er renminbi in en je krijgt BTC als uitkering terug voor je investering.
Dat is voor kleinere beleggers interessanter dan een over-the-counter desk wat al langer openstaat voor grotere beleggers. Durfkapitalisten in China zijn wel heel actief, niet alleen met bitcoin maar ook met andere projecten in deze markt.
Ik zie wel een trend al maandenlang: mining gaat uiteindelijk helemaal weg uit China. Ik zie dat miners steeds actiever op zoek zijn naar andere locaties buiten China en ik help ze daar ook bij. Dat gaat om projecten van tussen de $50 en $100 miljoen dus dat is geen klein bier waar het om gaat.
Miners gebruiken in China juist relatief veel groene stroom, maar ik vermoed dat de overheid die groene stroom voor andere activiteiten wil inzetten. Waarvoor precies, dat weet niemand, maar lokale overheden nemen onder druk van de centrale regering ook maatregelen tegen miners. Zo is het in Binnen-Mongolië al verboden om te minen. Het gaat radicaal veranderen de komende één tot twee jaar.
Ik voorzie geen direct negatief effect op de prijs, want het netwerk draait ook buiten China gewoon door. Dat is ingebouwd in het bitcoin protocol.”