Bitcoin exchanges in Iran gereguleerd onder ’traditionele’ wetten

De wetgevende macht uit Iran gaat het de Bitcoin en cryptobeurzen die in het land actief zijn aanzienlijk moeilijker maken. Dit doen ze door ze voorschriften op te leggen die bedoeld zijn voor de traditionele sector, schrijft Finance Magnates.

Bitcoin in Iran

Volgens het lokale nieuwssite ArzDigital is er in het Iraanse parlement een wetsvoorstel ingediend om digitale valuta’s op te nemen in de bestaande regels voor regulering voor “smokkel van valuta” en buitenlandse exchanges.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als dit voorstel wordt aangenomen, verplicht de wet de beurzen om een licentie te hebben die bij de centrale bank van het land te verkrijgen is. Deze is nodig voor om binnen de huidige richtlijnen assets om te mogen wisselen naar ‘vreemde’ valuta.

Het is nog niet duidelijk hoe de Iraanse regering verwacht dit in praktijk te kunnen brengen. De markt van digitale valuta verwacht dat ze normen opgelegd gaan krijgen die zijn bedacht voor de traditionele markten.

Regulering

Het klinkt alsof de autoriteiten hard op weg zijn om de groeiende industrie van digitale valuta flink in te dammen. Elke overtreding van de voorgestelde wet kan een gevangenisstraf of een hoge boete voor de ondernemers ten gevolge hebben.

Een groot deel van de (Iraanse) exchanges die in het land actief zijn, staan in het buitenland geregistreerd. Het is niet duidelijk hoe de overheid de wet op deze bedrijven wil handhaven. Cryptocurrencies zijn in Iran erg populair omdat het de burgers helpt om transacties naar het buitenland te doen. Hiermee kunnen ze de sancties van de Verenigde Staten omzeilen.

Tegelijkertijd laait de mining industrie in Iran wel op. Onlangs kreeg de grootste mining farm van het land namelijk nog een licentie van de overheid.

Regulering in Nederland

In Nederland zagen we overigens de afgelopen maanden een soortgelijk patroon ontstaan rondom de crypto bedrijven. De bedrijven die óf Bitcoin verkopen en wisselen voor fiat geld óf BTC van klanten in beheer hebben, moeten voldoen aan de nieuwe implementatie van de AMLD5 wetgeving.

In plaats van een registratie moeten bedrijven kosten maken door een verkapte vergunning aan te vragen bij De Nederlandsche Bank. Hierdoor hebben bedrijven als GetBittr en Bitkassa de handdoek al in de ring moeten gooien. Lees hierover meer in ons AMLD5 dossier.

Kom tot slot ook eens langs in onze Telegram chat waar de hele dag door over Bitcoin wordt gepraat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCIran